България Геополитика Общество Православно Християнство

ВАРТОЛОМЕЙ – НЕДОСТОЕН !

Споделете в мрежата

АВТОР: КОНСТАНТИН В. КИСИМОВ

Започва атака за подчиняване на Българската православна църква от либерал-глобалистката групировка. Изключително важно е да отблъснем тази атака и да запазим идентичността и независимостта си.
Днес в София ще пристигне един опасен еретик, икуменист, предизвикал разкол в православния свят, лично отговорен за кръвта на много православни духовници и миряни от Украйна, гоненията срещу които той благослови. Идва, за да предизвика нови разколи – първо – вътрешен разкол в Българската църква, а ако неговите лобисти все пак успеят да овладеят БПЦ – и задълбочаване разкола в целия православен свят.
Става въпрос, разбира се, за Фенерския (Константинополски) патриарх Вартоломей.
Неговите решения за Критския икуменически събор, за признаването на разколническата ПЦУ – бяха канонически абсурдни, неканонични, предизвикаха конфликти и нарушиха трудно поддържаното православно единство. Тези действия на Вартоломей, от своя страна – не бяха признати от почти никоя друга поместна православна църква. Например: дори Полската, Грузинската и Албанската православни църкви (които, геополитически, би трябвало да са на същата страна като Вартоломей), се свенят и отказват да признаят разколническата „Православна църква на Украйна“ и, с това – да се отрекат от своите православни братя от забранената вече там Украинска православна църква. (До вчера всички поместни църкви бяха „братя в Христа“ с едните, после Вартоломей едностранно обяви, че е брат с други, първите вече не са му братя, а врагове, и подстрекава и другите Църкви да одобрим гоненията срещу първите, които сме признали за свои братя?!…).
Българските висши духовници са в деликатно положение и трудно могат да прогонят натрапилия се Вартоломей, защото официално той не е обявен за еретик, БПЦ е в евхаристийно общение с Константинополската църква и, ако предизвикат такъв скандал, биха поели отговорността за невъзстановимото единство в православното семейство от името на БПЦ.
Тази църковна дипломатичност, обаче, не обвързва миряните, нито дори повечето духовници, с изключение на официалните домакини на неприятния гост. Има спонтанна инициатива да посрещнем Вартоломей подобаващо – с думите „Недостоен!“ и да му покажем доколко разколниците, еретиците и фанариотите са добре дошли в България, още повече – да водят служението в българския катедрален храм; да изпращат (и посрещат) българските патриарси.

16 март 2024 г., събота – 9:00 ч. пред храм-паметника „Св. Александър Невски“.