Геополитика Дълбоката държава ЕС Корпорации Култура Общество Политика СЪПРОТИВА

ВЪЗДЕЙСТВАЩИЯТ КАПИТАЛИЗЪМ И ГОЛЯМОТО ЗАНУЛЯВАНЕ

Споделете в мрежата

ПРЕВОД: ЮЛИАНА ИЛИЕВА

Инвестирането в социално въздействие е в основата на Голямото нулиране. То принизява хората в човешките същества със статус на обекти на потенциални инвестиции, източници на печалба за богатия елит.

..зад всички тези приказки за „социално въздействие“ е добрата старомодна печалба…

Въздействащите капиталисти са направили голяма крачка от класическия либерален манталитет на свободния пазар, който разглежда държавата чисто като пречка за предприемаческа дейност.

За въздействащия капитализъм всичко е потенциален източник на инвестиции и по този начин печалба – от природата до образованието, от океаните до пола.

Новата норма за голяма част от световното население е, че животът им няма да се разглежда като нищо друго освен възможности за инвестиции за финансовия елит, а надеждите, страховете, успехите и неуспехите им се свеждат до статистика в централизирана база данни.

Приватизиране на правителството
Това по същество се равнява на приватизация на ролята на правителствата в широк спектър от сфери, в която постигането на определени социални резултати се третира като потенциално печеливша финансова инвестиция.

Фашисткият модел
Държавата играе решаваща роля в техните планове. Сливането на публично и частно, което те търсят, не е държавно-комунистическата идея управлението да поема бизнеса, а по-скоро фашисткият модел на бизнес, който поема управлението

Сър Роналд Коен, 75-годишен бизнесмен от Обединеното кралство е определян като „бащата“ на инвестициите за въздействие, известен във Великобритания с финансирането на неолибералните правителства на „новите лейбъристи“ Тони Блеър и Гордън Браун. Член на Глобалната ръководна група на ПРООН за въздействие върху инвестициите .

Коен участва в Световния икономически форум на Клаус Шваб, чийто уебсайт го описва като „изтъкнат международен филантроп, рисков капиталист, инвеститор в частни капиталови инвеститори и социален иноватор, който движи напред глобалната революция на въздействието“, председател на Глобалната ръководна група за въздействие върху инвестициите; Председател на Фонда за образователни резултати за Африка и Близкия изток; Председател и съосновател на The Portland Trust; съосновател на социални финанси Великобритания, САЩ и Израел; съосновател на Bridges Fund Management Великобритания, САЩ и Израел; и съосновател на Big Society Capital.

Член на изпълнителния комитет на Международния институт за стратегически изследвания (IISS) , „водещ световен орган по глобална сигурност, политически риск и военни конфликти“. IISS се финанаира от НАТО, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, Rockefeller Brothers фонд, Министерството на отбраната на Великобритания, Великобритания Форин Офис, британската армия, Министерството на отбраната канадски, Карнеги Corporation, BAE Systems, GKN Aerospace , посолството на Израел във Великобритания, Кралство Бахрейн, фондацията „Ники Опенхаймер“ и американските приятели на IISS , което „позволява на Института да събира данъчно облагаеми вноски в САЩ“.

За да могат Коен и приятелите му да продадат „решение“, „проблемът“, за който се предполага, че ще бъде решен трябва да бъде официално признат като такъв.

SDG Impact , както се нарича, „е инициатива на ПРООН, натоварена с разработването на ресурси по три централни стълба за ускоряване на инвестициите за постигане на целите на ООН за устойчиво развитие до 2030 г.“.

Той може да се похвали, че неговото „трансформационно въздействие“ ще включва „разкриване на пазарни възможности за 12 трилиона долара“.

„За мен пробивът в мисленето за въздействие дойде през септември 2010 г., когато за първи път свързахме измерването на социалното въздействие с финансовата възвръщаемост“.

Коен иска да „интегрира инвестициите за въздействие в международната помощ за развитие“, за да създаде нов вид империализъм за въздействие, тясно обвързан с целите на ООН за устойчиво развитие, които „ще изискват $ 3,3 – 4,5 трилиона долара всяка година през следващото десетилетие“.

Коен отбелязва с признателност в книгата си (Въздействие: Преоформяне на капитализма за стимулиране на реална промяна (Лондон: Ebury Press, 2020), че „през 2015 г. движението за инвестиционно въздействие придоби фокус и спешност с публикуването на Целите на ООН за устойчиво развитие“.

„Изчислено е, че финансирането на постигането на ЦУР ще изисква допълнителни 30 трилиона долара инвестиции през следващото десетилетие“

Коен обяснява повече за правилата на тази изгодно забавна нова игра на хазарт във възходи и падения на живота на обикновените хора по целия свят: „Облигациите за социално въздействие включват три ключови играчи: платци на резултати, доставчици на социални услуги (това обикновено са организации с нестопанска цел , но те могат да бъдат и целенасочени бизнеси) и инвеститори ”

Подобно на Голямото нулиране на Schwab, Impact Revolution очевидно е „идея, чието време е дошло“.

Коен твърди: „Факт е, че нашият съществуващ социален договор е изтекъл и сега сме в процес на изготвяне на нов под формата на ударния капитализъм“.

С други думи, неговата революция на удара има за цел да спаси капитализма, като го прекрои. Той е част от Голямото нулиране.

Коен съобщава, с цялата гръмотевична власт на стареца от Давос: „Ще отнеме поне десетилетие, за да трансформираме нашата система и трансформацията ще се развие на етапи: започвайки с инвестиция на въздействие и измерване на въздействието; чрез развитието на икономики с въздействие; към нова глобална система на въздействащия капитализъм ”.

Подобно на колегата си от WEF Клаус Шваб и фалшивото „младежко движение“ на бизнес организацията – Global Shapers, Коен обича да изобразява „въздействащия капитализъм“ в най-розова светлина

Представянето на дейността на мрежата за въздействие като безспорно достойно и като цяло обществено благо играе решаваща роля в цялостната стратегия.

По този начин Cohen coos, които влияят на капитализма, „ще ни отведе в един нов и по-добър свят“ , като „помага на нуждаещите се и запазва нашата планета“

Той ще разгледа „различни социални проблеми“, включително бездомност, достъпни жилища, обществени организации, детско затлъстяване и психично здраве, да не говорим за „бедност, недостатъчно образование, безработица, застаряващо население и разрушаване на околната среда“

Това ще стане чрез „подпомагане на младите хора в неравностойно положение“ , подпомагане на „интеграцията на бежанци и имигранти“ и повишаване на „овластяването на жените и равенството между половете“.

Проектите за въздействие имат за цел да предоставят „финансови услуги за бедните“, „достъпни и зелени жилища“ и да „трансформират живота на повече от 12 000 домакинства в селските райони на Кения и Уганда“

„Всички големи движения, включително неотдавнашния неолиберализъм, бяха финансирани от филантропи и същото става и за движението за въздействие. Omidyar Network, Ford, Rockefeller, MacArthur, Kresge и Hewlett Foundation в САЩ; Европейската фондация „Бертелсман“ в Германия и фондация „Калуст Гюлбенкян“ в Португалия; Фондация на семейството на лорд (Яков) Ротшилд, Яд Ханадив, и Фондация Едмонд де Ротшилд, в Израел; и Ratan Tata и Tata Trusts, в Индия, всички подкрепиха движението за въздействие ”

„Естеството на фондациите ги прави перфектен лидер на революцията на въздействието. Поради техния статут на благотворителност и чувство за мисия, те могат да експериментират с различни роли – да действат като дарители, инвеститори, поръчители или платци на резултати. Те могат да финансират усилия за подпомагане растежа на полето на въздействие, както и да влияят на доставчиците, правителствата и инвеститорите да си сътрудничат по нови начини за справяне със социалните проблеми ”

„Новата система“ на въздействащия капитализъм „привежда частния сектор в съответствие с правителството“ и прави напълно ясно, че въздействието на инвестициите не може да работи без активното участие на държавата.

В края на краищата, цялата идея е, че осакатената от дълговете национална държава не може да си позволи да осигури „решенията“, изисквани от Целите на ООН за устойчиво развитие и следователно е длъжна да търси инвестиции с плащане за успех в тези области от въздействащите капиталисти.

Коен не полага усилия да скрие какво влияние искат капиталистите от правителствата.

Мариана Мацукато основателно твърди в „Предприемаческата държава“, че правителствата активно са оформяли и създавали пазари. Това е, което правителствата трябва да направят за пазара на въздействие днес. Те могат да стимулират растежа му по много ясни начини

Коен: „Време е правителствата да ни поведат по новия път на въздействието на инвестициите към икономиките на въздействието и капитализма на въздействие“

„Когато предприемачите се стремят към печалба и въздействие едновременно, те са в състояние да дефинират начини за успех, без да жертват финансовата възвръщаемост и често превръщат своето въздействие в ключов двигател на своя успех. Тъй като те поставят въздействието в основата на бизнес моделите на техните компании, печалбите им растат заедно с тяхното въздействие ”

Като стават все по-богати от своите инвестиции, въздействащите инвеститори активно се уверяват, че социалната несправедливост остава проблем, за който те могат да продължат да продават така наречените „решения“.

Чрез популяризирането на Четвъртата индустриална революция и всички добиви, производство, потребление на енергия и отпадъци, които идват с нея, те правят неизбежно унищожаването на околната среда, за което твърдят, че се решава с техните фалшиво-зелени технологии, което не просто ше продължи, но ще се увеличи значително.

Това означава, че те могат да продължат да печелят пари, като продават още „решения“ за проблемите, които помагат да се запазят!

… както отбелязва Алисън Макдауъл, икономическите паразити също могат да печелят пари, като залагат с тези въздействащи сделки на финансовите пазари, така че дори провалът може да се окаже печеливш за някои.

Тя пише : „Тъй като залозите и контразалозите се правят от елитни финансови инвеститори, бъдещите перспективи на реални хора са вплетени в потискащите операции на световните финансови пазари“.

Докато Коен може да разглежда всичко това като „ситуация, в която всички печелят,“ това не представлява нищо друго освен бедствие за човечеството и нашата Майка Земя.

Подобно на някакво слабоумно чудовище, хранещо се яростно със собствените си екскременти, ударната капиталистическа империя ще продължи да се разраства, раздута със собствената си безкрайно рециклирана токсичност, докато безумната и ненаситна алчност унищожи всички ни.

ОСВЕН АКО НЕ УСПЕЕМ ДА ГО СПРЕМ