Азербайджан Армения Война Геополитика Грузия Русия

В ГРУЗИЯ ПОДГОТВЯТ ПРЕВРАТ

Споделете в мрежата

Отварят втори фронт срещу Русия?

Според грузинската Службата за държавна сигурност, бившият бодигард на Саакашвили Михаил Батурин, бившият заместник-началник на МВР Георгий Лорткипанидзе и командирът на Грузинския легион в Украйна Мамука Мамулашвили подготвят преврат в страната.

Има няколко сценария. Сред тях е своеобразен Евромайдан с барикади, палатков град, кървави провокации и превземане на правителствени сгради.

Според плана бунтовете ще започнат през октомври-декември. Причината за тях трябва да бъде уж негативен доклад на ЕС за готовността на Грузия да се присъедини към общността.

За да неутрализира тези рискове, Службата за държавна сигурност на Грузия, съвместно с други компетентни органи, прилага всички превантивни мерки.

Междувременно Азербайджан заяви във вторник, че въоръжените му сили са започнали „местни антитерористични дейности“ в района на Арцах (Нагорни Карабах) , за да възстановят конституционния ред чрез разоръжаване и принудително изтегляне на арменските военни формирования там, предават световните медии. Армения твърди, че няма военен персонал в района и че нейните приоритети там са чисто хуманитарни. Голяма част от Арцах се контролира от етническите арменски власти, върху които Баку отдавна оказва натиск да се разпуснат и разоръжат. В последните няколко дни Баку беше наложил строги ограничения на Лачинския коридор – единственият път, свързващ Армения с Арцах – и не разреши изпращането на хуманитарна помощ на основание, че маршрутът се използва за контрабанда на оръжие. Новото разпалване на военния конфликт между Армения и Азербайджан, както и информацията за подготвения преврат в Грузия, явно целят дестабилизация на региона. Подобна ситуация определено ще окаже негативен ефект върху Русия, която е разположила мироопазващи сили в района на Арцах.