България ЕС Общество Политика Протест

ГАТАНКА ИЛИ НЕЩО ПОДОБНО

Споделете в мрежата

АВТОР: КОНСТАНТИН В. КИСИМОВ


Имало един стратегически партньор, дори „семейство“, което първо натискало България да затвори АЕЦ „Козлодуй“, после съдействало за унищожението на проекта АЕЦ „Белене“, а сега иска да закрием и въглищната си енергетика.
Т.е. това „семейство“ иска да: нямаме собствено производство на ток, т.е. да купуваме на някакви международни пазарни цени, т.е. енергията да стане много скъпа, т.е. да не можем да развиваме индустрия и дори услуги (за всеки офис или магазин сметката за ток е основно перо).
Допълнително, че същото „семейство“ ни забрани да купуваме сравнително евтиния руски газ, а сега иска да ни забрани да купуваме и руски петрол, с който единствено може да работи единствената ни петролна рафинерия и да дава горива на поносими цени. Т.е. спретват ни енергийна криза отвсякъде – дългосрочна – и до окончателната и последна смърт на българската икономика.

И понеже гатанката е много трудна, добавям и тази подсказка: Преди – преди 20-30 години – бяхме глупави – обещаваха, че „това ви затваряме, ама то еди-какво-си – за добро е.“ И по-глупавите измежду нас, като мен – горе-долу вярваха. В 2023 г. всеки, който не е кръгъл идиот, би трябвало да знае, че всички тези загуби са невъзвратими и никога не биват компенсирани – те довеждат до ниския стандарт на живот у нас и до невъзможността за повишаването му.

За името на това „семейство“ не питам, а въпросът е: Това стратегически партньор ли е или най-зъл стратегически враг на България?

Хайде, моля, да си го изясним и да го кажем!
Да постигнем, най-сетне, национален консенсус по този въпрос. Че има една група наши сънародници, подкупени от въпросните „партньори“, които постоянно съдействат да ни обливат очите с прах относно това. Но когато проблемът е за оцеляване на държавата ни (вярвам, че сегашната ситуация е такава – без преувеличение) – не можем да допускаме да вземаме решения с прах в очите.
Аз на тези гадове от „семейството“ повече никакви парченца от Родината си и от бъдещето си не желая да давам.