България Война История

ДИМИТЪР СПИСАРЕВСКИ – ВЕЧНА СЛАВА

Споделете в мрежата

На днешния ден, преди 79 години геройски отдаде живота си за България роденият в Добрич Димитър Списаревски.

Той загива при боен полет, след като сваля тежък американски бомбардировач Б-24 чрез въздушен таран, по време на бомбардировките над София през Втората световна война.

Димитър Списаревски е роден на 19 юли 1916 г. в Добрич, тогава в Румъния, само 16 дни преди градът да бъде освободен от българската войска по време на Първата световна война. Баща му, офицерът от запаса Cветозар Списаревски и чичо му, дипломатът Коста Списаревски, са българи от Кюстенджа. Името на майка му е Елисавета.

На 20 декември 1943 година 60 „летящи крепости” „Либърейтър” Б-24 с охрана от 50 изстребитела „Лайтнинг” се насочват към София. Българските изтребители са многократно по-малобройни. Отбранявайки небето над столицата, в първия си и последен боен полет, Списаревски сваля една и се врязва със самолета си в друга „летяща крепост”. Според бойния дневник на орляк 3/6 Списаревски с безумно смела – но според специалистите изключително виртуозна маневра, успява да се измъкне от два американски изтребителя и се насочва към ято от 16 „Либерейтъра“, които са се отървали от българските изтребители и поемат успокоени курс към София.

Абе ще се блъснеш и ще свалиш поне един бомбардировач, но няма да му дадеш да мине над тая свещена земя и да я поръси с бомби! – Такова е било веруюто на патриота Димитър Списаревски.