България История Общество Политика

ЗА СЪВЕТСКАТА АРМИЯ „ОСВОБОДИТЕЛКА“…

Споделете в мрежата

АВТОР: РУМЕН ДЕЧЕВ

То си звучи малко като виц това със „съветската армия освободителка“. Защото смешното, както посочваше проф. Исак Паси, е едно несъответствие. Несъответствието в случая е, че няма от кого да ни освобождават. България не е окупирана от Хитлер. Страната, макар и в изключително трудни условия, води в голяма степен независима политика. Свидетелство е отказът на цар Борис да изпрати войски на Източния фронт. Не ги изпращаме и след смъртта му. Така че не, не е освободителка съветската армия, поробителка е.

Но както често става в живота, едно събитие винаги има различни измерения. Така и присъствието на съветската армия не е еднозначно. Сталинският империализъм не допуска и педя завоювана земя да бъде отдадена другиму. Това е причината, поради която претенциите на Гърция за териториални компенсации от страна на България получават категоричен отказ. В този случай трябва да признаем, съветската армия ни спасява. Затова можем да кажем, да, съветската армия се яви в някои отношения спасителка.

Но оценявайки я като спасителка на България от гръцките претенции, трябва да посочим също и на каква цена. Уви, цената е твърде висока. Съветското завоевание означаваше за България края на националната държава. Национална държава в България има до 9 септември 1944 г. Затова тези, които празнуват 9 септември, празнуват унищожаването не на българската буржоазия – ето я днес пред очите ни тази буржоазия в най-изродения си вид, а празнуват края на националната ни държава.