Ваксината Геополитика Дълбоката държава Зелен сертификат КОВИД ТЕРОР КОВИД19 Корпорации Общество СЗО

МАТЕРИАЛ ЗА РАЗМИСЪЛ

Споделете в мрежата

АВТОР: ДОЦ. АТАНАС МАНГЪРОВ


„Отделни вирусолози предупредиха още през 2020 г.:“ Блокирането (локдаун) ще отложи смъртните случаи от Covid в бъдещето“. Ето какво се случва в Нова Зеландия в момента. Дълго време островната държава следваше стратегия за нулев Covid, която приключи тази година. Оттогава броят на смъртните случаи рязко нарасна и с новия вариант Омикрон вече са далеч по-високи от тези в Европа.
През пролетта на 2020 г., в началото на корона пандемията, известният шведски епидемиолог Йохан Гизеке излезе с твърдо изявление: „Локдаунът отлага мъртвите за бъдещето“. Определени рискови групи така или иначе ще умрат от новия вирус, това е неизбежно, само отсрочено. Това звучи фаталистично. Но аргументът не може да бъде отхвърлен толкова лесно. Това показват последните събития в Нова Зеландия, за които досега почти не се съобщава в немскоезичните медии.

В продължение на две години и половина почти нямаше смъртни случаи от Covid в Нова Зеландия

В островната държава, която до голяма степен бе пощадена от коронавируса, броят на смъртните случаи скочи до рекордно високи нива и то за много кратко време. На първо място, страната с 5,1 милиона души остана до голяма степен свободна от вируса до края на 2021 г. благодарение на бързия отговор на пандемията и благодарение на своята географска изолация. В крайна сметка обаче това само забави смъртта, казват сега критиците.
Островната държава беше почти напълно пощадена от корона инфекции за две години и половина. След стриктно двумесечно блокиране, Нова Зеландия се обяви за свободна от коронавирус на 8 юни 2020 г. и оттогава нататък прие политика за нулев Covid. Една година по-късно, през август 2021 г., правителството призна: „Стратегията за нулев Covid, която беше толкова успешна досега, вече почти не работи срещу по-заразния вариант Delta“ . Въпреки това тя беше запазена и отпадна едва през 2022 г., след като гражданите бяха масово ваксинирани. Желанието за ваксиниране в страната е високо: до януари 2022 г. 95 процента от новозеландците са били ваксинирани веднъж и 93 процента два пъти.

Много повече починали от Covid, отколкото в Европа

Краят на нулевата ковид стратегия, съчетана с новия подвариант Omicron BA.5. предизвика нова вълна. Защитата (от ваксините) срещу него е недостатъчна, поради което броят на смъртните случаи в страната сега скача, и то масово. Новозеландците в момента умират от Covid-19 с рекордна скорост, повече от където и да било другаде.
Възрастните хора са особено засегнати. През седемте дни, приключили на 16 юли, 151 души са починали от вируса – най-високият брой досега. Пикът беше – 26 Covid смъртни случая за един ден, всички над 60 години. Някои лекари сега настояват за нови ограничения и носене на маски в училищата. Правителството опонира, но Министерството на образованието съветва училищата да налагат носенето на маски колкото е възможно повече.

Единствената разлика: Икономиката на Швеция се справя по-добре“

Обратното на стратегията на Нова Зеландия е тази на Швеция. В началото на корона пандемията страната регистрира повече от три пъти повече смъртни случаи от корона на 100 000 души, отколкото Австрия без локдаун.“ Това не показва ли, че Швеция е тръгнала по грешен път?“, попита „Adendum“ най-добрият епидемиолог на Швеция Йохан Гизеке на 24 април 2020 г. „Не“, отговори той, „защото повече хора ще умрат отново в Австрия, когато блокирането (локдауна) приключи. С блокирането, току-що избутахте мъртвите в бъдещето. След една година трябва да говорим за броя на смъртните случаи и да сравним Австрия и Швеция. Тогава броят ще бъде приблизително същият. С тази разлика, че икономиката на Швеция ще бъде относително по-добра .
На въпроса дали локдаунът е безсмислен, ученият отговаря: „Да, и това ще вреди на икономиката много дълго време“.

Швеция се представя по-добре от средното за ЕС за смъртните случаи от Covid

За две години и половина цифрите изглежда дават право на Гизеке. Оттогава Швеция има дори по-малко смъртни случаи от Covid (на 1 милион жители) от Австрия и също е доста под средното за ЕС! Германия официално има още по-малко смъртни случаи, както и Швейцария, където пандемията – за разлика от Австрия – вече е обявена за приключила.
Досега Нова Зеландия е имала сравнително по-малко смъртни случаи като цяло. Дали това ще остане така, предстои да видим. В крайна сметка Нова Зеландия всъщност може да има по-малко смъртни случаи благодарение на лекарствата за Covid и ваксинациите, които вече са налични – или не, това не е сигурно. Въпросът дали следователно блокирането ще се отплати в крайна сметка ще остане политически.“

exxspress.at