България Геополитика Журналистика избори Корнелия Нинова Общество Политика Румен Радвв

МАФИЯ СРЕЩУ ШМЕКЕРИ – ВОЙНА С ДУМИ

Споделете в мрежата

АВТОР: ОТ ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА „КЕВОРК КЕВОРКЯН“

На Бузлуджа Нинова получи реванш, макар и театрален и без особено значение: привържениците/симпатизантите на БСП освиркаха президента Радев/при споменаване на името му.
Това обаче не е никаква гаранция, че лявата общност е монолитна в оценката си за Радев.
Тъкмо обратното – ако съдим по мощната подкрепа, която тя му даде по време на президентските избори и, в същото време, ако разчетем правилно спадащата тежест напоследък на БСП.

Дни преди събора на Бузлуджа Нинова беше казала, че „мафията“ – с участието на Радев – е свалила правителството на „Продължаваме промяната“, на което тя беше вицепремиер, а напоследък и най-упоритият му защитник – с ентусиазма на опълченец от Шипка.

Думата „мафия“ бе въведена в словесното безредие на нашите политикани от ПростоКирчо – което е сигурна гаранция, че е използвана неуместно.

Радев пък преди време нарече „политически шмекери“ Кирчо и кирчовци.
Това прави ли го мафиот?

Че кирчовци са шмекери е вън от всякакво съмнение.
Ако тръгнем да изброяваме лъжите и провалите им няма да ни стигнат и седем месеца.
Защо тогава Нинова ги защитава толкова стръвно?

Парадоксалното е, че президентът открито воюва с правителство, което в немалка степен е измътено в покоите му.

Нинова пък е направо в абсурдна ситуация: яростно критикува изгонването на руските дипломати, твърди, че не е съгласна с износа на оръжия за Украйна и накрая – настоява за преговори с „Газпром“.
Всичко това е изразено категорично, дори яростно.
И въпреки това, тя е най-пламенният адвокат на правителството и на самия ПростоКирчо.
Макар че, би трябвало да направи нещо съвсем различно: просто да се махне от правителството.

Между другото: ако Нинова беше успяла да оползотвори третият мандат, каква щеше да бъде съдбата на основните й несъгласия с предишния кабинет?

Веселба.
Радев измътва яйцето, което се оказва запъртък.
Но за да не замирише прекалено наоколо, нарича отпадъка „шмекерия“.

Нинова пък, може би несъзнателно, доказва несъстоятелността на правителството – дори само заради някои негови важни инициативи, които тя категорично не приема.

Оказва се, че „мафиотът“ и любителката на „шмекери“ са на един акъл.

Всъщност, най-близо до понятието „мафия“ е енергийната политика на кирчовци, там те са безцеремонни и безскрупулни лъжци.
Пак купуват руски газ, но през свои посредници и значително оскъпен.
И досега е държавна тайна цената на американския втечнен газ.
Хванаха ги по бели гащи с „Меморандума Джемкорп“ – и в тази афера има руски следи.
Ще строят завод за батерии – противно на всички експертни контрадоводи и пр.
С една дума – ще ви отопляват с лъжите си.

Нинова обичайно отбелязва „постиженията“ в социалната политика.
Дали и шмекериите с газа – които значително ще увеличат разходите ви за отопление – са част от тази политика?

Ами очакваният фалит на стотици фирми и предприятия – работодателите упорито твърдят, че приблизително 250 хиляди души ще останат без работа?
И това ли е социална политика?

В крайна сметка, всичко е резултат от патологичните напъни на някои да бъдат забелязани и припознати от „нашите партньори“.
Припознати – като какви?

Свидетели сме на една война: на „мафията“ срещу „шмекерите“.
Война на думи.
Само дето новите несгоди на Народа ще бъдат съвсем реални.


ДОКУМЕНТ
Из „Отворено писмо на Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР)“.

„Наясно сме, че сме поставени в условията на тежка политическа криза, но в настоящия момент много по-страшна е енергийната и икономическа криза особено за бизнеса, който не може да пренастрои производството си на други енергоносители за месеци дори.
Нека политиците ни престанат с непремерените, неразумни и национално безотговорни действия и говорене.
Грешките са направени, но трябва спешно да бъдат поправени, ако искаме българската икономика да оцелее и домовете ни да са топли.

На 27 юли т.г. Асоциацията на организациите на българските работодатели (АОБР) за пореден път призова за спешни мерки за осигуряване на необходимите количества и при разумни цени на природен газ, вкл. да бъдат възобновени спешно доставките от „Газпром експорт“, съгласно съществуващия договор.

В отговор на този наш призив, на 28 юли т.г. министър-председателят в оставка оповести намерение за сключване на договор с неизвестен за обществото американски доставчик за седем танкера с втечнен газ, но „пропусна“ да даде достатъчна информация относно ценовите условия, трасетата за доставка и други важни обстоятелства, които българският бизнес, а и българското общество следва да знаят.

Всъщност, танкерите не са седем, а три – останалите четири са за следващата година и са непотвърдени.
Въпросните три танкера за настоящата година биха осигурили по-малко от половината от недостигащите ни количества.
Освен това, няма осигурен капацитет – нито на терминал за разтоварване, нито на трасе до газопреносната мрежа на България.

Дори по някакво чудо да се намери начин втечненият газ да стигне до България, той ще е с 35-40% по-скъп от газа по договора с „Газпром експорт“.
А като се добавят и неустойките, които ще платим по клаузата „вземи или плати“ в договора ни с „Газпром експорт“, този газ ще ни излезе три пъти по-скъп от този, който имаме, но не взимаме.

За всички разумно и обективно мислещи хора е повече от ясно, че е безалтернативно възстановяването на доставките по съществуващия ни договор с руската страна.

Вече станаха ясни откровените неистини за оскъпяване с 11% при превалутирането – не се оскъпява с нито цент!/При плащане с рубли.
Ако правителството не е наясно как се прави превалутиране, да се консултира с колегите си в Италия, Германия, Франция, Австрия, Словакия и Унгария.
Газохранилището в Чирен е най-празното в ЕС…“