Александър Дугин Война Геополитика Дълбоката държава Израел Нов Световен Ред Общество Русия Сорос Тероризъм

НЕЧОВЕЦИ

Споделете в мрежата

АВТОР: АЛЕКСАНДЪР ДУГИН

Израелският министър на отбраната Йоав Галант:

„Обявявам пълна блокада на ивицата Газа. Няма да има ток, храна, гориво, всичко ще бъде спряно. Ние сме във война с не-хора и действаме съответно.“

Относно „нечовеците“. Това е чувствителен въпрос. Всяка нация, дори и най-малката, се смята за „етноцентър“. Той е в центъра, всички останали са в периферията. Той е „хора“, а всички останали са само „отчасти хора“, тъй като всички останали са „подцентър“. Гърци и варвари, ние и „германци“, индуси и недосегаеми. И разбира се, евреи и „гои“. Гоите изобщо не са хора. И ако се държат лошо, тогава те са напълно „нечовеци“.
Когато ние самите попаднем в категорията на „подчовеците“ или „нечовеците“, това ни наранява. Все пак трябва да сме в центъра. И няма значение кои сме – всеки народ е етноцентрален.
Западът се опита да избяга от такава проста и доста брутална логика. Но той не стигна далеч. Променени са само критериите на „западния етноцентър“. Сега централната етническа група са леви либерални глобалисти (клубът на Сорос). А всички останали са „подчовеци“, тоест „подлиберали“. Ако изобщо са „нелиберали“, тогава трябва да бъдат унищожени. „Отмяна на културата“ – нови практики на стар геноцид.
В палестинско-израелската война се припокриват няколко етноцентъра. Израелците са по-архаични и праволинейни – неевреи = гои = нехора.
Западът е малко по-сложен: палестинците не са либерали = варвари = подчовеци.
Палестинците, разбира се, също са етноцентър: евреи = окупатори, създатели на арабския геноцид, изнасилвачи (не мюсюлмани!) = „подчовеци“ (най-малко).
Досега никоя култура не е успяла напълно да се освободи от подобно отношение. И когато избухне остър конфликт, етноцентърът се пробужда въпреки всичко, разбивайки се през по-повърхностни културни клишета.
Единственото нещо, което варира, е саморефлексията. Ако разпознаеш етноцентъра като даденост, можеш да работиш с него, той може да бъде опитомен или омекотен. Но човек трябва само да заяви и най-важното да повярва, че етноцентърът е преодолян, той веднага ще пробие с нова сила. Става въпрос за осъзнатост и способност да се контролира етноцентърът. И не в неговото премахване. Възможно е да го премахнете само заедно с човека. Трансхуманистите постепенно вървят към това под лозунга „само да няма война“. За да се избегне войната, е необходимо да се унищожи човечеството. Тоест необходима е „тотална война“. Съвсем очевидно е, че не оправдавам никого, по-скоро осъждам – ​​особено ексцесиите – просто обяснявам.
Руснаците, между другото, се отнасят към етноцентъра много фино. Да, ние също си представяме себе си в центъра на света – Третия Рим, Света Рус. Ние сме богоносен народ. Да, имаме врагове и те вероятно са обладани от дявола. Но в същото време нашият етноцентър е отворен. Ние сме доста гъвкави и много не сме склонни да дехуманизираме врага докрай. Винаги му оставяме нещо човешко.
Всяка линейност е изпълнена с ескалация на насилието и невъзможност в даден момент то да бъде спряно или поне контролирано. Следователно руският етноцентър е нелинеен. Победен враг, например, при определени обстоятелства може да стане руснак.