България Война Геополитика Донбас НАТО Общество Русия Украйна

НОВА РАДИАЦИОННА ЗАПЛАХА ЗА БЪЛГАРИЯ

Споделете в мрежата

АВТОР: КОНСТАНТИН В. КИСИМОВ

Не знам дали са ви казали глобалистките медии (от 3 години не ги поглеждам и съветвам всеки да спре да се дезинформира от тях) – от няколко дни НАТО/Украинската армия обстрелва най-голямата АЕЦ в Европа – АЕЦ „Запорожие“.
Станцията се намира в гр. Енергодар, на левия бряг на Днепър (на Каховското водохранилище – язовир на Днепър) и отдавна е в зоната на руски контрол. Тъй че изявленията от Украйна, че Руската армия обстрелва централата са нелепи. Укрите, обаче, са много близо – на отсрещния бряг на язовира, тъй че до централата достигат не само далекобойни ракети, а и артилерийски снаряди, дори изстрели от катюши и гаубици. Поради близкото разстояние на обстрел и ниската височина на изстрелите, ПВО-съоръженията не могат да неутрализират стрелбата и да защитят пълноценно станцията. Самите енергоблокове са построени през 80-те години така, че да могат да удържат на ракетни удари, поради това обстрелът е насочен не към тях, а към охладителните съоръжения, което също може да предизвика ядрена катастрофа.
АЕЦ „Запорожие“ дава 20% от електричеството на Украйна и, доколкото се разбира – Руската армия досега поддържаше работата на централата и продължаваше да подава произведеното електричество както към зоната, контролирана от Русия/ЛНР/ДНР, така и за останалата част от Украйна. Дали поради това, че Украйна, така или иначе, е на западна издръжка и спирането на тока ще излезе твърде скъпо на спонсорите й, или защото се боят от радиационната катастрофа, която би се отразила далеч извън украинските граници, възможно е обстрелът да е украинска самодейност и Западът да не го подкрепи (има такова заключение от Съвет за сигурност към ООН – в коментар).