България Общество Посока

ОБЕЩАНО: НЯМА ДА СЕ ПРЕЗАСТРОИ УЧИЛИЩЕН ДВОР

Споделете в мрежата

Днес гражданите от столичния квартал Люлин се събраха в искане за отмяна на плана за презастрояването на училищния двор на 79-о СУ „Индира Ганди“ с кмета на района Георги Тодоров. Поводът е Разрешението за строеж на „Многофункционална училищна спортна зала и инвестиционни проекти за прилежащо пространство към 79 СУ „Индира Ганди“. Въпреки проливният дъжд преминал в последствие и в градушка, кметът пристигна в уговорения час на мястото на среща, представител на Общински съвет – Иван Алексиев и всички присъстващи се подслониха в близкия вход на жилищен блок.

Под така формулираната дейност се планираше да се унищожат 1840,20 кв. м. (РЗП) и изграждането на сутерен от 453 кв. м. Планът започва с писмо изх. №3693-2883/16.05.2019 г. на РИОСВ – София и Становище рег. № 562601-95/11.11.2019 г. на 09 РС „ПБЗН“ – София. В резултат Разрешениет за строеж е издадено №56/18.03.2020 г. от гл. арх. Здравко Здравков – Столична община. То губи своята давност по започване на строителството три години по-късно, но е подновено от арх. Здравков на 02.08.2023 г.

Гражданите от микрорайон 7 на Люлин активно взеха участие в подписка срещу презастрояването на дворното място, където сега се помещават спортните площадки за Футбол и Баскетбол. Запознати с ранните дейности на училище с носталгия си спомнят времето когато в училището са се събирали множество деца от столицата заради училищния закрит басейн. Понастоящен е затворен и на негово място има частен спортен ММА клуб, който функционира денонощно и притеснява живущите в непосредствена близост. „Спират скъпи лъскави коли с младежи, които вероятно са употребили опияващи вещества, защото се държат невъзпитано, с красъци и викове по улицата и влизат да тренират късно вечер.“ – това споделиха две жени – родители на малки деца – „нов частен спортен клуб не само ни е излишен, но и потенциално опасен.“.

Инж. Емануил Зъбов от катедра „Топлоенергетика и ядрена енергетика“ на ТУ-София е също сред засегнатите родители, като баща на две малки деца, живеещи в непосредствена близост и редовно спортуващи в училищния двор. „Училищата в квартал Люлин са добре проектирани спрямо небосклона, така че да получават оптимално балансирана дневна светлина. Построяването на каквото и да е съоръжение в непосредствена близост до сградата ще наруши този баланс.“

„Това, което мога да се ангажирам е да се реновира цялостно двора“ – обеща г-н Тодоров пред гражданите – „има спечелено финансиране за него, отделно Софийска община предвижда за такива големи дворове да се отпуснат пари, да се направят игрища, да се направят трибуни, да се обогати със зеленина. Това ще се направи вместо спортната зала. Това е смислено.“