България Геополитика Гърция Общество Православно Християнство Турция

ПОДГОТВЯТ ПРЕВРАТ В ЦЪРКВАТА

Споделете в мрежата

АВТОР: от „Фейсбук“

Страшно става, народе! Излизайте всички на 19 и 20 юни пред Синодалната палата да защитим Църквата ни и държавата ни от турски преврат!

„На 23 май Лаодикийският Митрополит Теодорит (Вселенска патриаршия) съобщи, че Патриарх Вартоломей ще пътува до България за избирането и интронизацията на Българския Патриарх на 30 юни. В името на това патриархът дори ще скъси визитата си в Гърция.

Нашият източник от Русенската Митрополия потвърди тази информация: Вартоломей ще отпътува за София директно от Арта на 29 юни. Обаче Лаодикийският Митрополит не споменава с каква цел идва Вартоломей: Вселенският Патриарх иска не само да присъства на избирателния събор, но и да го председателства!

За тези, които познават процедурата по избиране на патриарх и помнят как беше през 2013 година, това може да звучи глупаво. Председателството на Вартоломей на Събора или дори присъствието му на заседанията като почетен гост противоречи на Хартата и обичаите на Българската православна църква (БПЦ). Но Митрополит Николай Пловдивски обещал на гърците, че ще реши този проблем на срещата на Синода на 20 юни.

Тези тайни уговорки са били обсъдени първо с Митрополитите Наум Русенски и Николай Пловдивски по време на визитата на Патриарх Вартоломей на погребението на Българския Патриарх Неофит в София през март тази година. След това Наум и Николай били поканени в Истанбул. И накрая споразумението било постигнато по време на майското пътуване на Митрополит Николай и неговите поддръжници в Истанбул, където той се срещнал с архиереите на „Православната църква на Украйна“ (ПЦУ), които не били приети за общение от Синода на БПЦ.

Освен задължението да демонстрира авторитета на Вселенския Патриарх, като го покани на изборите и осигури неговото председателство на Събора, Митрополит Николай обещал да помогне за издигането на предания приятел на Фанар, Митрополит Наум, на длъжността първойерарх на БПЦ, а след това да организира неговото съслужение с архиереите на създадената от Вартоломей ПЦУ.

В замяна гърците обещали на Митрополит Николай неприкосновеността на влиянието му в БПЦ и пълен контрол над Синода и неговите решения. Но възможно ли е да се приемат обещанията им за чиста монета?“