Корпорации Наука Общество САЩ СЗО

ПРОДЪЛЖАВАТ ДА НИ МАМЯТ

Споделете в мрежата

ПРЕВОД: ЮЛИАНА ИЛИЕВА


Съмнителен произход на „Основно лекарство на Световната здравна организация“

Регулаторните агенции на САЩ и Европа одобряват лекарството през 1999 г. за профилактика и лечение на грип А. То е изключително успешно. Световната здравна организация го добавя в своя Примерен списък на основните лекарства, а правителствата трупат запаси за милиарди долари в очакване на бъдещи пандемии.

„Тамифлу“ беше одобрен въз основа на десет проучвания, от които само две бяха публикувани и всички бяха проведени или силно повлияни от производителя. The British Medical Journal трябваше да проведе многогодишна правна кампания, за да се запознае с всички тези непубликувани проучвания.

Преди много години един шотландски лекар на име Арчи Кохрейн издигна идеята, че медицинските методи на лечение трябва да се приемат само когато внимателни проучвания показват, че те носят повече полза, отколкото вреда. Днес Кохрейнският колектив продължава неговата философия. През 2014 г. екип от изследователи на Кохрейн, ръководен от д-р Том Джеферсън, прави преглед на всичко, което тогава е било известно за оселтамивир. Те стигат до заключението, че лекарството съкращава симптомите при възрастни с около 17 часа. То не спасява живот и дори не предпазва пациентите от хоспитализация. То може да предотврати пневмония при един на сто пациента. То предизвиква повръщане и главоболие. Когато се използва за превенция, намалява симптомите, но не намалява разпространението.

Фидуциарното задължение на правителствата да защитават печалбите на Биг Фарма

Да се харчат милиарди за складиране на лекарство, което не намалява разпространението на болестта? Отново д-р Джеферсън на помощ. В началото на 2020 г. той завежда дело във Федералния съд на САЩ, в което обвинява Roche в неверни твърдения и иска 1,5 млрд. долара – сумата, която американските здравни власти са похарчили за запасяване с лекарството. Отговорът на нашето правителство? През ноември 2022 г. Министерството на правосъдието на САЩ поиска от съдията да отхвърли делото.

В епохата на ковид повечето Западни правителства с готовност препоръчват и закупуват огромни количества лекарства и ваксини, като одобряват хибридна ваксина срещу ковид, след като тя повишава нивата на антитела при 8 мишки, и популяризират ваксините и Paxlovid за групи, за които никога не е доказано, че имат полза от тях (и е най-малко вероятно да имат). В момента, в който пиша този текст, федералното правителство реагира на „кризата“ с недостига на Тамифлу, като освобождава доставки от запасите си, без да има доказателства, че това ще забави разпространението на болестта или ще спаси човешки живот.

За Биг Фарма не е нещо ново да аутсорсва маркетинговия си отдел, и то не само към органите на общественото здравеопазване. Виждаме го от години в спонсорираното от индустрията продължаващо медицинско обучение и в набирането на „лидери на мисълта“ – влиятелни лекари, които пътуват из страната и продават продукти в замяна на пари и привилегии. Но до миналата година не бях забелязал здравните застрахователи да се включват в играта.

Да се върнем към сценария с „Тамифлу“

И двамата пациенти се възстановиха без антивирусна терапия. Ако някой от тях беше преминал курс на лечение с лекарството, един истински вярващ пациент или лекар щеше да изтълкува възстановяването им като доказателство за ползата от лекарството.

Преди 150 години Оливър Уендъл Холмс старши, лекар, поет и есеист, ни е предупредил за този вид мислене: „Научих поне три принципа … да не приемам авторитети, когато мога да имам факти, да не гадая, когато мога да знам, да не мисля, че човек трябва да приема лекарства, защото е болен.“

Рош не би наел д-р Холмс за лидер на мисълта.