Беларус БРИКС Венецуела Война Геополитика Китай НАТО Общество ООН Политика Посока Русия САЩ Украйна

РАЗСЛЕДВАТ САЩ ЗА БИОЛОГИЧНИ ОРЪЖИЯ

Споделете в мрежата

Русия, заедно с Беларус, Венецуела, Зимбабве, Китай, Куба, Никарагуа и Сирия, призоваха за използване на всички налични механизми за получаване на отговори във връзка с информацията за военните биологични действия на САЩ в Украйна. Съвместно изявление от името на изброените страни беше прочетено от зам. директора на Департамента за неразпространение и контрол над въоръженията на руското външно министерство Константин Воронцов на заседание на Първия комитет на Общото събрание на ООН във вторник.
„Заявяваме, че все още остават въпроси относно военните биологични дейности на САЩ в контекста на функционирането на биологични лаборатории на територията на Украйна“, каза той. „Те не получиха изчерпателни отговори, които биха могли окончателно да разсеят съмненията за това дейност за разрешаване на ситуацията, която накара руската страна да свика консултативна среща по член 5 от КБТО (Конвенцията за забрана на биологичните и токсинните оръжия). Съжаляваме за това. Вярваме, че държавите-членки на КБТО трябва да продължат да обменят експертни становища и допълнителни технически оценки и да изпратят своите коментари и виждания за разрешаване на ситуацията на Деветата обзорна конференция на КБТО“.

„Призоваваме да се използват всички налични възможности в рамките на КБТО, включително механизма на член 6 от Конвенцията“, каза той.

🚩Член 6 от КБТО предвижда възможността страните, участващи в конвенцията, да се обърнат към Съвета за сигурност на ООН, ако той счита, че друга държава нарушава задълженията си в тази област.

16091