Ваксината Великобритания, ЕС КОВИД19

РЕКОРДНА СМЪРТНОСТ ВЪВ ВЕЛИКОБРИТАНИЯ

Споделете в мрежата

ПРЕВОД: ЮЛИАНА ИЛИЕВА

Депутатите призоваха за спешно разследване на нарастващата смъртност във Великобритания, тъй като всяка седмица умират хиляди хора повече от обикновено.

Около 17 381 смъртни случая са регистрирани в Англия и Уелс през седемте дни до 13 януари – 2837 над средното за периода от годината

Това е най-големият брой свръхсмъртни случаи от 3429 през седмицата до 12 февруари 2021 г., когато Обединеното кралство преживяваше втората си вълна от инфекции с Covid-19 и ваксинирането току-що беше започнало.

По този повод смъртните случаи, свързани с коронавирус , представляват 37 процента от всички регистрирани, според Службата за национална статистика.

Но през последната седмица случаите с Covid-19 са само 5 процента от общия брой – което означава, че други фактори вероятно водят до високото ниво на смъртност

графика на смъртните случаи във Великобритания

Прекомерната смъртност са броят на смъртните случаи над средния за същия период през предходните години.

Тази зима се наблюдава рязък скок в цифрите, като смъртните случаи са 21 процента и 20 процента над средните през последните две седмици на декември, последвани от 14 процента и 20 процента през първите две седмици на януари

Министърът на общественото здравеопазване в сянка на Лейбъристката партия Андрю Гуин обвини правителството в „отричане и прехвърляне на вината“ и нарече Стив Баркли „получовек, полу щраус“ заради отказа му да приеме цифрите.
„Министърът на здравеопазването – отчасти човек, отчасти щраус – казва, че не приема тези цифри, но до 500 души умират всяка седмица, в очакване на основни грижи и все още получаваме същото старо отричане на торите и прехвърляне на вината ‘….

„И така, къде са доказателствата? И ако няма такива, какво причинява тези прекомерни смъртни случаи?“

Последните данни показват, че смъртните случаи, свързани с грип и пневмония, представляват близо една четвърт (24 процента) от всички регистрирани в Англия и Уелс през първите две седмици на годината.

Смъртните случаи, при които грип и пневмония са записани като основна причина за смъртта, представляват 9 процента от регистрациите през седмицата до 6 януари и 8 процента през последната седмица – нива, невиждани от преди пандемията.