Ваксината КОВИД19 Русия

РУСКИ ДОБРОВОЛЕЦ РАЗКАЗА ЗА ТЕЖКОТО СИ СЪСТОЯНИЕ СЛЕД ВАКСИНАЦИЯ ПРОТИВ КОРОНАВИРУС

Споделете в мрежата

Автор: Марица Георгиева

Доброволец от Москва, приел участие в проучването на руската ваксина срещу коронавирус, се оплакал от влошено здравословно състояние. 36-годишният Андрей Василенко заявил, че за участниците в изпитването на ваксината не е предвидена помощ и той е бил принуден да се обърне в частна клиника. Доброволецът разказал за това пред Обществената служба за новини- ОСН.

Андрей Василенко заложил на ваксината на център Гамалеи, като се е надявал, че препаратът ще даде възможност на него и възрастните му родители да живеят и да се придвижват свободно. Първата ваксина му е поставена на 4 октомври, а втората след 3 седмици, на 25 октомври.

„За първи път температурата ми се повиши до 38. Имах втрисане и студени тръпки, но до сутринта на следващия ден всичко изчезна. Лекари от телемедицинския център успокоиха, че това е нормална реакция. Преди това бях информиран, че след ваксинацията температурата може да се повиши. Първият път, дори се зарадвах на такава реакция, това означаваше, че съм ваксиниран с ваксината, а не с плацебо. Всичко мина относително леко, температурата се задържа един ден и след това спадна. Отидох на повторна ваксинация на 25-ти. Бях прегледан основно, здравето ми беше нормално. Но сутринта на следващия ден, когато започнах да се подготвям за работа, почувствах леко втрисане ”, – казал доброволецът.

Температурата започнала бързо да расте. Но мъжът не придал на това значение, той е бил наясно, че такава реакция е напълно нормална. „Появиха се болки в сърцето, пулсът се увеличи до 140-160 удара в секунда, започнах трудно да дишам“.

„В документите никъде не е указано колко може да се повиши температурата след ваксината „Спутник V“. В международното списание „Lancet“, в таблицата със страничните ефекти, някои доброволци са имали температура до 39. Но температурата се повиши до 40,2 и аз забих тревога. Свързах се с представител на телемедицината. В Здравнадзор ми беше създаден личен акаунт като доброволец. Вписан съм там като ваксиниран и мога да поръчвам консултации. Лекарят каза, че според протокола ще трябва да извика линейка “, продължи Андрей Василенко.

Докато чакал помощ, доброволецът изпил 4 таблетки парацетамол, но лекарството не помогнало. Мъжът е бил принуден да си постави инжекция с кетонал, но температурата спаднала само до 38,3. „Лекарите ми предложиха хоспитализация. Попитах: А къде? Те отговориха, че ще уточнят, възможно е в инфекционна. Но аз отказах, не рискувайки да отида в болница и да подхвана излишна инфекция. Могат да ме наблюдават и от вкъщи. Подписах отказ за хоспитализация. Лекарите започнаха да се свързват с Оперативния отдел чрез таблети“, – описал работата на лекарите Василенко.

По думите на доброволеца, сътрудниците на Оперативния отдел не са наясно, че във ваксината няма жив коронавирус. По протокол медиците са били принудени да се свържат със старши лекаря Аркадий Чеботарев. Всички преговори са се извършвали по таблета. Затова болният е станал неволен свидетел на разговора на медиците.

„Старшият лекар беше попитан каква диагноза да постави, той каза, те сами да измислят нещо и затвори. Лекарите предложиха да поставят ОРЗ. Нямам претенции към лекарите, те изпълняваха указанията на ръководството. След 2-3 часа пристигна втората линейка. Ситуацията се повтори. Обадиха се отново на Чеботарев и той каза да поставят ОРЗ и нека утре от клиниката „да му потърсят коронавирус и да издадат предписание за самоизолация“. Тогава бях изненадан, каква самоизолация, когато съм доброволец и ми беше обещано, че след ваксинацията мога да водя нормален живот“, възмутил се пациентът от такова отношение.

На следващия ден температурата на пациента се нормализирала. Местният терапевт потвърдила, че Василенко е здрав, няма ОРЗ. Но към вечерта температурата отново се вдигнала и състоянието му рязко се е влошило.

„Появиха се болки в сърцето, пулсът се увеличи до 140-160 удара в секунда, започнах трудно да дишам. Преди това нямах сърдечни проблеми, направиха ми ЕКГ през юли и не бяха открити патологии. Попълних дневник за самонаблюдение, където посочих всички симптоми. Нас всички ни уверяват, че изследователите непрекъснато наблюдават дневниците и в случай на усложнения, се свързват. На следващия ден пулсът беше под сто, температурата се вдигаше, но под 37 не спадаше. Опитах се да се свържа с телемедицината, никой не ми се обади ”, оплакал се Андрей Василенко.

Тогава доброволецът се обърнал към всички власти по ред, но така и не срещнал никакво внимание или помощ.

„Свързах се с представител на компанията „Крокус Медикъл“, която по искане на разработчиците провежда изследвания за ваксинацията в поликлиниките. Но резултатът беше нулев. Тогава се обадих в център Гамалеи, те ми казаха: „Защо се обаждате тук, ние нямаме нищо общо с изследванията, не ни разсейвайте по време на работа“. Свързах се с лекар-консултант, който ме наблюдава. Но тя каза, че не е предвидена специална помощ за доброволци и трябва да получа съдействие в поликлиника както си му е реда“, казал пациентът.

Тогава мъжът се обърнал в частна клиника, като предупредил, че състоянието му се влошило след ваксината. Ехографът показал изменения – увеличение на предсърдието и регургитация на митралната клапа от 3-та степен. Лекарите предписали анализи за миокардит и  редица лекарства.

 „На следващия ден отново се свързах с организатора на изследването за компенсация възстановяване разходите за прегледите. Казаха ми, че застрахователната агенция ще изплати средствата, ако се докаже връзката между ваксинациите и усложненията. След това публикувах история в социалните мрежи, описваща тази бъркотия. Едва след това ми се обадиха и казаха, че е готов да ме приеме без ред кардиолог в областната поликлиника. Вечерта вкъщи пристигна кардиологът. И телемедицината на втория ден също започна да звъни. Докато не ми беше поставена разбираема диагноза. Но маркерът за възпаление  за изненада е  висок. Засега чакаме резултатите от останалите тестове “, завършил историята доброволецът.

Сега Андрей Василенко чака резултатите от анализите, пие много лекарства и се бори с нападките в социалните мрежи. Той вече е обвинен в реклама на лекарства срещу коронавирус и нагнетяване на ситуацията. От Министерството на здравеопазването на Москва заявиха, че на доброволеца е оказана цялата възможна помощ. И че странични ефекти забелязват 15% от тестващите ваксината, но всички тези симптоми изчезват безследно.

Самият Василенко обаче продължава да вярва, че за доброволците трябва да бъде предвидена помощ. Мъжът не бърза да оценява ваксината – трябва да изчака теста за антитела. Доброволецът се надява, че мъките му не са напразни.