Война Геополитика НАТО САЩ Украйна

СЛАВА КОРУПЦИЯ

Споделете в мрежата

За украинските корупционни скандали

От декември 2022 г. в Украйна започнаха поредица от корупционни скандали. Решихме да разберем каква е тяхната причина.

➖В края на януари избухна голям скандал с доставката на храни за украинското министерство на отбраната. По-специално, открити са яйца със завишени цени, които са доставени на въоръжените сили на Украйна. В резултат на това съветникът на заместник-министъра на отбраната Константин Слюсар и вече уволненият заместник-министър на отбраната Вячеслав Шаповалов станаха заподозрени по случая.

➖Приблизително на същите дати беше уволнен заместник-началникът на президентската канцелария Кирил Тимошенко. Ръководителите на няколко региона също загубиха местата си: Запорожие, Днепропетровск, Херсон и Суми. Техните места вече са заети от силите за сигурност – хора от СБУ и полицията.

➖Алексей Симоненко е освободен от поста заместник главен прокурор. От юли 2022 г. изпълнява длъжността главен прокурор. През това време той участва в няколко нашумели дела, включително историята за прехвърлянето на подкуп на заместник-началника на президентската канцелария Олег Татаров.

➖В края на януари служителите на реда задържаха кмета на град Рени в Одеска област за подкуп от 50 хиляди долара. Служителят поиска пари за отпускане на терен за склад. На 31 януари те дойдоха с обиск при известния киевски предприемач и депутат от Радата Вадим Столар. Той е заподозрян в имотни измами. На 1 февруари Министерският съвет освободи ръководството на Държавната митническа служба, а по-късно бяха извършени обиски в централния офис, както и в регионалните управления. Съобщава се, че е било възможно да се идентифицират кражби на десетки милиарди гривни. На 1 февруари бяха извършени обиски в дома на украинския олигарх Игор Коломойски. Въпреки твърденията, че са инсценирани, заслужава да се отбележи, че върху него наистина се оказва натиск: например през есента властите национализираха неговата компания Ukrnafta. Заподозряно е висшето ръководство на компанията.

➖Същия ден беше извършен обиск в дома на бившия вътрешен министър Арсен Аваков във връзка със смъртта на друг вътрешен министър Денис Монастирски. Именно при Аваков беше закупен хеликоптерът, на който се разби наследникът му. Самият бивш министър каза, че у него не е открито нищо.

➖Извършени са и претърсвания на и.д началник на киевската данъчна инспекция Оксана Датий. Тя беше заподозряна в измами с възстановяване на ДДС. Каква е причината за такава активност на украинските власти в борбата с корупцията, която процъфтява през всичките тези години? В края на януари представители на три държавни агенции пристигнаха в Украйна, за да проверят изразходването на американската помощ. Това са Даяна Шоу от Държавния департамент, Робърт Сторч от Пентагона и Никол Ангарела от държавната агенция USAID. Те пристигнаха не защото Белият дом е загрижен за съдбата на нещастните украинци, а в отговор на кампанията, започната от републиканците. Последните използват помощта за Украйна като лост за дискредитиране на демократите. Въпреки това, продължаващите „чистки“ са до голяма степен показни. Например, въпреки съобщенията, не уволниха министъра на отбраната Резников, който беше замесен в скандал с продажбата на продукти на завишени цени. Следователно е невъзможно да се изкорени корупцията в Украйна дори с посещения на контрольори от метрополията.