избори Политика САЩ Тръмп

ТРЪМП УВЕРЕНО ПЕЧЕЛИ ПЪРВИЧНИТЕ ИЗБОРИ

Споделете в мрежата

Бившият президент на САЩ води в предварителните избори за президент на републиканската партия в 12 от 15 щата, съобщават световните медии. Основният му опонент сега е бившият посланик на САЩ в ООН Ники Хейли.

Средносрочните прогнози показват, че Тръмп условно печели поне 893 делегатски гласа. Хейли от друга страна си осигури подкрепата на около 66 делегати. И двете числа ще продължат да растат, докато бюлетините се преброяват.

В резултат на „Супервторник“ Тръмп няма да получи „магическото число“ от 1215 делегати, необходимо за официална номинация за президент, но с голяма степен на вероятност това ще се случи на 12 или 19 март, когато са вътрешнопартийните избори планирани в няколко други големи щата.

Върховният съд на САЩ заяви, че отделните щати нямат право да попречат на кандидата за президент Доналд Тръмп да участва в изборите. Съдиите отмениха решението на Колорадо да го отстрани от партийното гласуване. Те се опитват да направят същото в щатите Мейн и Илинойс. Съдилищата в тези региони считат за основание за отстраняването на бившия президент предполагаемото му участие в щурма на Капитолия на 6 януари 2021 г.