България Геополитика ЕС История Македония Общество Политика

„ФРЕНСКОТО ПРЕДЛОЖЕНИЕ“ Е ПОКАНА ЗА ПРЕДАТЕЛСТВО

Споделете в мрежата

АВТОР: КОНСТАНТИН В. КИСИМОВ

Някой да обясни на неуважаемия Макрон, че тази игра „първо махнете ветото, а после и вашите условия ще бъдат изпълнени“, България я е играла точно преди пет години. Играла я е много пъти с Македония – винаги с печален резултат. Просто защото в цялата история на независимата македонска държава много пъти е установявано, че за македонските власти нямат значение ангажиментите, които са поемали на хартия. Те не ги смятат за обвързващи и не ги изпълняват, ако не са под принуда.
Да припомним случката отпреди 5 години: През 2017 г. на някакви глобални фактори им беше много важно да абсорбират Македония в НАТО, а България отново предяви старото си настояване към агресивните македонстващи да се поспрат. Тогавашната българска власт се съгласи на следния (уж) компромис – България няма да налага вето за приемане на Македония в НАТО, а пък за да се осигури изпълняването и на българските условия – подписа се Договорът за добросъседство.
Е, македонските ангажименти, поети в Договора за добросъседство, изпълниха ли се? Или бяха саботирани и днес македонските власти се правят, че такива ангажименти не са поемали? (Всъщност, властите са до голяма степен същите, които саботираха, например, работата на историческата комисия, разчитайки, че ето такива като Макрон и ЕС ще изнасилят България да ги пусне в ЕС, въпреки неизпълнените си условия. Т.е. става въпрос не за някакво неуспяване в изпълнението по някакви уважителни или по-малко уважителни причини, а за нагъл отказ от изпълнение. И това се толерира от Макрон и ЕС!)
Откъде-накъде сега Франция иска преразглеждане на този Договор за добросъседство, промяна на българската Рамкова позиция, заложена в него? Франция поощрява неизпълняването на международните договори ли? На едни, които не си изпълняват договорите, сега да повярваме още веднъж, че първо ние ще им пуснем аванта, пък след това те щели да изпълнят своите ангажименти? Откъде-накъде? ЕС щял да стане гарант за изпълнение на българските условия? ЕС, който в последната година недвусмислено показа, че пикае на българските искания, на българските аргументи и българските национални интереси? Някой съмнява ли се, че посредничеството на ЕС по решаване спорните въпроси между България и Северна Македония няма да се изразява отново в извиване ръцете на България и неглежиране на нейните условия, само и само с цел глобалистите да си прекроят геостратегическите ареали както си искат?