БСП България избори Политика

ЦЕПЯТ БСП?

Споделете в мрежата

АВТОР: РУМЕН ДЕЧЕВ

1. ПЪРВАНОВ СЪЗДАВА НОВА ЛЯВА ПАРТИЯ

По заслужаващи доверие източници на сайта “Посока”, утре, вторник, 29 ноеври, ще бъде учредена нова лява партия. За нейн лидер е готвен Костадин Паскалев, бивш кмет на Благоевград, министър от правителството на Симеот Сакскобурготски и съветник на президента Първанов. Зад идеята стоял и дърпал конците бившият председател на БСП и два мандата президент Георги Първанов. Сред учредителите се очаква да са хора от старото БСП, изолирани от настоящата лидерка Корнелия Нинова. Другарката социалистка, по съвместителство и младежки активист на антикомунистическото СДС в миналото, така е захлупила червената партия, че не дава на никой да шавне. Последното едва ли тормози особено електората на БСП, като се имат предвид предшествениците на Нинова. Но политическите компромиси за облажване на властта и последователното, макар и прикривано обслужване на глобализма, не на последно място продажбата на оръжие чрез полски и американски фирми за Украйна, накараха социалния и проруски настроен електорат на БСП да се отдръпне. Съответно БСП регистрира завидно ниски резултати – 9,3% и жалкото 5-то място на парламентарните избори от миналия месец. Кризата в старата партия стана публична, партийни организации започнаха една  след друга да искат оставката на Нинова. В тази критична за БСП обстановка много амбициозни политици се замислиха за възможността да откраднат от червения електорат. В публичното пространство започнаха да излизат предположения за един или друг ляв проект. За най-голям фактор в тази сфера се считаше президентът Румен Радев. Но съобщенията, че за лидери на подобен проект се спрягат Мая Манолова или НПО-активистът Борис Бонев, звучаха несериозно. В суматохата опитният експрезидент Георги Първанов изглежда е изпреварил всички и утре, най-вероятно, алтернативният ляв проект ще се появи.

2. ЩЕ ЗАРАБОТИ ЛИ НОВОТО ЛЯВО?

Това е въпросът, който веднага трябва да бъде поставен. Костадин Паскалев, спряган за лидер, е сред най-сериозните фигури от  кръга на “червените”, което предвещава добър старт. На кого обаче ще се опре Паскалев? За нов ляв проект по медиите говореше и Татяна Дончева, може да се очаква, че и тя е в организацията. Само още няколко като нея, низвергнатият от Корнелия бивш председател на Софийската организация, Калоян Паргов, например, и проектът ще отиде, та ще се не види. Защото истината  за БСП е, че сред  нейните видни кадри няма много заслужаващи доверие хора, мнозинството са милионерите или неистово желаещите да станат такива…

По-сериозно би стояла идеята за нова лява партия, ако към нея се включи и  Янаки Стоилов, един от първите, които Нинова отстрани. Имаше наскоро негово изказване в медиите за това “Кой може да създаде нова партия?”, което ни кара да мислим, че е възможно да е в кухнята на проекта. Но Янаки Стоилов като конституционен съдия е деполитизиран и едва ли би оставил сигурната позиция за несигурен проект, в който ще е втора цигулка.

Много е възможно неприязънта към Нинова да е обединила до вчера непримирими противници – Янаки Стоилов и Първанов, например. Самият Костадин Паскалев напусна след конфликт с Първанов съветническото място в президентството. Въпросът е как този картел “против” може да съгласува действията си и се задвижи напред? Едно само е сигурно, гласове от електората на БСП ще бъдат отцепени. Ерго, ако не се формира достатъчно мощна формация, която да затрие старото БСП и обедини мнозинството симпатизанти на лявото, то новият експеримент само ще засили упадъка на въпросното лявото в България. Което впрочем ще отговаря и на световните тенденции.