България Война Журналистика Култура Общество Политика

ДО ВСИЧКИ СЪМИШЛЕНИЦИ, ПРИЯТЕЛИ И ПРОСТО БЪЛГАРИ

Споделете в мрежата

АВТОР: РУМЕН ДЕЧЕВ


Преди дни изразих несъгласие журналисти с незавидна репутация като Недялко Недялков да ни учат на патриотизъм, използвайки като повод готвената премиера на антибългарската пиеса „Оръжията и човекът“ от Бърнард Шоу, постановка на Дж. Малкович на сцената на Народния театър.

То пък и Недялко Недялков, ако ще ни учи на патриотизъм, наистина сме много зле. Националната кауза стана параван, зад който се крият доста съмнителни дела и личности, а национализмът знаме на новите службогонци. Умирам, като чуя комунисти да обгрижват православието, а откровени криминали да защитават националния ни интерес. Но така е било и в историята. „Национализмът“ тръгва от съмнителните Захари Стоянов и Стамболов, но все пак стига до светли личности като Александър Греков, Ал. Цанков, Любомир Владикин, Петър Мутафчиев и мн. други. Пасквилът на социалиста Бърнард Шоу няма място на българската сцена, но не Н. Недялков е, който трябва да го каже.

Но случаят – злонамерен и арогантен – съществува и трябва да се вземе отношение. Мисля, че на повечето хора е ясно, че тази постановка не би могла да се осъществи без активната намеса на чужди централи и посолства, които не само са осигурили финансирането й, но и прикритата защита на деянието от страна на пробитите български институции. Нека ме простят тези, които „не вярват в теории на конспирациите“, но в случая става дума точно за това – активно мероприятие, което трябва да измери (и съответно да понижи) прага на търпимост на нашата общественост към открито антибългарски действия. Помислете само колко средства са били заделени, ангажиран е, явно добре заплатен, световно известен артист. И накрая постановката е предназначена за сцената не на театър „Сълза и смях“, да кажем, а за самия Народен театър, който по статут трябва да представя световната и национална класика, да популяризира общочовешките и национални ценности. И изведнъж треторазряден антибългарски пасквил! Няма как да е случайно „творческо “ хрумване. Трябва да сме сигурни, че, ако постановката мине и българската общественост се примири, ще последват директни политически действия за разрушаване на българската държава. Пиесата на Б. Шоу е просто психологическата подготовка за това. Така както втрещяващият спектакъл по откриването на олимпиадата в Париж беше психологическа подготовка за нови настъпления на глобализма срещу човечеството, вкл. за нова световна война. Тогава планът не успя, световното обществено мнение се изправи срещу антихристиянската агресия. Така трябва да стане и в България, ако искаме да избегнем вече приготвените ни, но неизвестни още нам злодеяния. Приветствам позицията на СБП, който осъжда случая с пиесата и иска нейното сваляне от сцена. Но смятам, че това е много пасивно за скандал от такъв мащаб. Трябва задължително да се иска оставката на директора на Народния театър и уволнението на артистите, съгласили се да участват в тази антибългарска изява. Призовавам всички да се обединим и предприемем общи действия срещу антибългарската агресия. За да не стане по-страшно…