Бразилия БРИКС Видео Геополитика Журналистика Икономика Интервю Русия

Павел Грасс: Трябва да има наистина свободна търговия, а не диктатура на американския долар – ВИДЕО

Споделете в мрежата

АВТОР: ТЕДИ АНГЕЛОВА

Тези седмица в Казан предстои срещата на върха на БРИКС. Организацията вече обхваща 45% от населението на планетата и по някои икономически показатели изпревари Г-7. Най-често срещаните думи за БРИКС – многополярност, суверенитет, независима политика.  

За да чуем настроенията в една членките на обединението, се свързахме с доктора по геополитически науки във Федералния университет на Рио де Жанейро Павел Грасс. Той също е и директор на фондация Пушкин в Бразилия.

Интервюто във вид на текст:

Въпрос: Предстои срещата на БРИКС в Казан. Бразилия е част от БРИКС. Преди да поговорим за очакванията Ви от предстоящата среща на БРИКС в Казан, разкажете ни как се отразява на вашата страна участието в БРИКС, какви са ползите за Бразилия от това членство?

Отговор: Добър ден на всички. Много ми е приятно и за мен е голяма чест да участвам във вашия ефир, във вашата програма.

Казвам се Павел Грас. Доктор съм по геополитически науки във Федералния университет на Рио де Жанейро.

Що се отнася до участието на нашата страна, Бразилия, в тази група, в това мероприятие на БРИКС, това несъмнено е от голямо значение.

Може да си представите, че някакво нагледно непосредствено влияние в живота на всеки един бразилец няма да забележим. Но в геополитически, в политически план, по отношение на позицията на Бразилия на световната арена това безусловно има много голямо значение.

За Бразилия е много важно да остане в тази група страни.

Първо, това е голяма възможност за деловите контакти между Бразилия и другите страни от БРИКС. Това е възможност да участваме в нови проекти, в перспективни проекти. Също така това е възможност да привличаме инвестиции в Бразилия, в бразилската икономика. Затова, безусловно, за Бразилия това е от голямо значение.

Въпрос: Какви са очакванията ви от предстоящата среща на БРИКС в Казан? Какви ще са главните новини?

Отговор: Най-голямата новина, която всички очакват, която ни вълнува най-много, това, разбира се, е организацията и планирането на външната търговия с плащане директно в национални валути и възможността да бъде създадена нова система за директни плащания без трети страни, без участието на долара или еврото.

Каква ще е системата, започвайки от следващата година, може би, на която ще могат да разчитат страните от БРИКС за разплащания, за разплащания по външната търговия, за да се експортира, например, от Бразилия в Русия, или от Бразилия в Етиопия, от Бразилия в Саудитска Арабия и да имаме такава система, която ще позволи директно да се плаща за външната търговия. Това може би е най-важният въпрос.

Освен това, разбира се, има редица други въпроси и в културната област, и в спортната област, и в инфраструктурата. Тоест, това е възможност да има нови проекти, където Бразилия също ще може да участва.

Ще видим, кои нови членове, кои други страни скоро ще се присъединят към БРИКС.

Въпрос: Руското председателство на БРИКС се провежда под мото: „Укрепване на многостранността за справедливо глобално развитие и сигурност“. Кои бяха главните задачи пред това председателство и в каква степен Русия успя да ги изпълни?

Струва ми се, че Русия изпълни дори повече, отколкото очаквахме. Защото от самото начало, от януари бяха проведени и до сега се провеждат в Русия, в най-различни градове, по най-различни теми, сегменти, много важни срещи. От Бразилия отидоха различни делегации и по линия на Министерството на финансите, на Централната банка, по линия на културните обмени, по линия на спортните мероприятия, по най-различни сегменти.

Русия успя. Първо, както обикновено от гледна точка на организацията беше безупречно, всичко работеше като по часовник в това отношение в Русия – при посрещането на чуждестранните делегации, провеждането на различни конференции, семинари, дебати. Всичко винаги е на много високо организационно ниво.

И второ, съдържателно. Много са важни всичките теми, всичките разговори, които бяха проведени в Русия в най-различни градове: Нижни Новгород, Москва, Санкт Петербург, сега и Казан.

Зная също така, че са били проведени различни спортни състезания между страните от БРИКС. Символични състезания които също безусловно имат своето значение. И показва на другите страни от БРИКС, всяка от които скоро също ще бъде председател, други модели на организация на такива мероприятия.

Неотдавна в Сърбия коментираха, че разглеждат БРИКС като алтернатива на ЕС. Смятате ли, че БРИКС е алтернатива и на други обединения, като например Г-7? Ако да – защо? В какво виждате разликите с други международни обединения?

Трябва да кажа, първо, че, за пояснение, БРИКС не е, поне в момента, някаква формална организация. Това е неформално обединение, тъй като няма някакъв статут или някакви рамки на организацията, някакви формални рамки. Както, например, ООН.

От друга страна, нека това да е, да кажем, някакъв вид клуб, неформален клуб, клуб на обединението на страни, но който има много големи интереси, на който интересите се допират. Когато тези страни са заедно, например БРИКС, усещат че могат да създадат определена сила, достатъчна, за да прокарат темите, които са важни за всички тези страни и за другите страни от т.нар. Южно полукълбо, развиващите се страни.

Тоест тези страни обединени, нека за сега това да е неформален клуб, неформално обединение, могат да поставят тези въпроси, тези приоритети, които са общи за много други страни.

Тези въпроси, ако ги поставяме по отделно, ще са малко ефективни. Затова трябва да сме заедно.

Доколко БРИКС ще стане алтернатива или допълнение към други организации, времето ще покаже.

Доколкото зная, в момента няма за цел да се създаде алтернативна група на ООН или на Г7, групата на големите. Не това е целта.

Светът става многополюсен, както самият Лавров постоянно ни напомня. Появяват се много нови полюси в света. Всеки от тези полюси има своето право на глас, своите интереси и трябва да се съобразяваме с тях, трябва да уважаваме тези интереси. А БРИКС, струва ми се, обединението БРИКС ни показва, че съществува възможност да се прокарват интереси, които са общи за много страни. Това е всичко.

Може ли БРИКС да бъде полезна като организация и за държави, които не са членки?

Да, безусловно.

Струва ми се, че да, може да помогне. Защото, така или иначе, когато някоя страна е съседна на страна, която е в БРИКС, тази страна или народът на тази страна може да пoлучи интересна изгода, допълнителна изгода.

Първо, по отношение на туризма. Според мен, на пръв поглед най-яркият пример е туризмът. Това е увеличаване на потока на туристите. Например, руските туристи идват в Бразилия, Бразилия е в БРИКС.

Ако икономиката на Бразилия се развива, ако нещата вървят добре, то инфраструктурата в Бразилия също ще се развива. А щом е така, то ще се появят допълнителни маршрути в съседните страни, например в Аржентина, която за съжаление не е в БРИКС, например в Перу, в Колумбия. Руският турист ще дойде в Бразилия и може да поиска да посети Аржентина, Парагвай. Между другото, така се прави. Колумбия. И като цяло, всички печелят в края на краищата.

Същото е и при бизнесмените. Например, има някаква конференция в Бразилия. Ще дойде в Бразилия предприемач от Русия, Китай, Саудитска Арабия. Ще бъде в Бразилия на своето мероприятие – изложба, например тематична изложба. И между другото ще поиска да посети водопадите в Бразилия и Аржентина, след това ще поиска да посети Патагония в Аржентина, или Колумбия. По този начин, виждаме, че безусловно се създава общ позитивен фон около страните, които влизат в БРИКС.

Организацията способства ли за икономическия суверенитет на участничките в обединението? Как?

Вече косвено отговорих на този въпрос. Работата е там, че като започват да се развиват страните от БРИКС, започват да набират обороти икономическото развитие, БВП, развиват се инфраструктурни проекти, дългосрочни инфраструктурни проекти. Между страните възникват нови съвместни проекти. Като цяло това създава и възможност за развитие в по-автономен режим. Да го кажем така, има повече суверенитет и политически, и икономически. Защото страната вече не е сама в ООН или на другите площадки. Да вземем Бразилия. Бразилия вече, когато говори на другите площадки, всички ще знаят, че Бразилия е в БРИКС. Зад гърба ни има, да го кажа така, определена сила, допълнителна сила.

В дипломатическо отношение това играе голяма роля. И щом е така, то ние можем да говорим за по-голям суверенитет. Защото Бразилия вече не е сама. Бразилия вече е член на БРИКС.

Виждаме, че това е реално, статистиката го показва. Това не е субективно, това са обективни данни, че икономиката на страните от БРИКС се развива по-бързо и по-ефективно, отколкото на страните извън БРИКС или дори на Г7. Това е факт. Съответно, колкото повече се развиваме заедно, толкова по-силно ще можем да защитаваме възгледите си и така да се чувстваме по-суверенни, по-независими. В това число от остарелите системи за финансов контрол – МВФ, СТО, западните световни банкови системи и т.н.

Може би още малко за философията на БРИКС. Стремежът към независима политика, към суверенитет? Това ли е основната философия на БРИКС?

Мисля, че всичко заедно. Защото едното влече след себе си другото. Всичко е взаимосвързано. Не мога да взема един определен параметър и да кажа, това е най-важният параметър.

Тук има много допирни точки, много фактори, външни фактори. Един от основните проблеми, доколко е най-големият е трудно да се каже, реалният проблем, който съществува в момента, е монополът на западните банкови системи, а именно на доларовата система, за контрол на световната търговия. Това е много, много остър проблем.

На всички ни омръзна този монопол на САЩ върху контрола на всичко и всички. Това е омръзнало на всички в Бразилия, в Китай, в Русия. Вече е време да се сложи точка на тази история. Това вече е в миналото. Трябва да обърнем страницата.

Новият свят е свят, в който има много полюси. В който има малки, средни и големи страни. Трябва да се уважава мнението на всички. Трябва да има наистина свободна търговия, а не търговия под диктатурата на американския долар.

Ако нещо малко направиш не както трябва и вече има санкции, блокират резервите ти зад граница, неизвестно защо, и ти вече не можеш да разчиташ на своите долари, които са в чужди банки. Ти вече не можеш да търгуваш с другите страни. Днес е Русия, утре може да е Бразилия или Китай. И какво да правим?

Докога ще гледаме на изборите в САЩ, все едно това е най-важната страна в света. Докога ще продължава това. Това просто ни омръзна. Омръзна ни да гледаме физиономиите на американците, тези глупаци, извинете, които дори не могат да говорят. И всички ние трябва да се притесняваме, какви ще са резултатите от изборите. Какво ни интересува какво се случва там?

Ние си имаме наша история, наша култура, наш фолклор. Русия си има свои, Китай – свои и т.н., Сърбия – свои.

Това е всичко. Защо ние да не можем свободно да пътуваме в другите страни, да търгуваме с другите страни, да се разплащаме директно с национална валута? Защо? Защо трябва всичко да правим така, както искат онези американци? Защо?

Това е най-важното, което ни движи, това е главната мотивация. Освен тази, има и други мотивации.

Надявам се, че в Казан, вярвам, че ще бъде много успешно събранието на ръководителите на страните от БРИКС.

Искам да пожелая на всички участници успех, добро настроение и да има положителни резултати за всички нас и за всички страни-приятели на страните от БРИКС, например, за Сърбия.

Днес в Казан започва срещата на върха на БРИКС.
На картата:
В синьо – членки.
В червено – кандидати за членки.
✏️ @efir_info