Бедствия България ЕС НАТО Общество

ПОЖАРИТЕ И БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ

Споделете в мрежата

АВТОР: КОНСТАНТИН В. КИСИМОВ

Сещате ли се защо допреди двадесетина години нямаше такова чувство на безпомощност срещу природни бедствия? Не се търсеха панически доброволци да влизат в огъня или да плуват във водите, да разчистват строителни развалини или да изриват кал, да претърсват планините? Народът не се чувстваше сам срещу природните стихии?
Основната причина – защото съществуваше Българската армия. Ако някъде стане голяма беда и положението ескалира до твърде застрашително, властите пращаха армията – десетки или стотици войници, с тяхната невероятна за цивилните ни представи техника, с техните палатки, с техните подвижни щабове, ако трябва – и те оправяха всичко. Пожари, наводнения, земетресения, срутвания в мини, тежки производствени аварии, всякакви спасителни акции, дори понякога – спасителни и издирвателни акции за отделни бедстващи хора… Като пратят армията – проблемът по борбата с бедствието се решава.


А помните ли, когато преди двадесетина години започна една НАТО-вска пропаганда, че на България не ѝ била нужна тази голяма армия? Това било остаряла, примитивна концепция. НАТО щяло да поеме нашата защита от външен враг. Съкратиха армията. На България не били нужни мощни оръжия – съветски били – унищожихме ги в едни шахти за собствена сметка. Не ни били нужни и стотиците и хиляди самолети, вертолети, танкове, БТР-и, подводници – раздавахме ги, бракувахме ги, нарязахме ги на скрап. И се обещаваше, че след като премахнем целия този товар от Варшавския договор, в България ще се изгради една малка, професионална, високотехнологична и високоефективна армия. Така било по-добре за България – нямало нужда от повече.
Тук ще пропуснем много история: как с хъс разрушихме граничната отбрана и кльона по турската граница, а след това строихме и плащахме нова калпава ограда; как се оказа, че не толкова НАТО ще ни пази, а ни карат нас да пратим армия в Украйна да пазим НАТО – и съответно трябва да купуваме наново военна техника… Но темата тук е само един аспект от цялата тази жалка история:
Е, къде е сега тази високотехнологична и високоефективна малка армия да загаси пожарите?