България История Култура Наука

ПОЗОРНИЯТ „ТРИУМФ“ НА ПЛАГИАТОРА-РЕЦИДИВИСТ „СПАРОТОК“

Споделете в мрежата

АВТОР: МИЛЕНА ВЪРБАНОВА

Колко трогателно – плагиаторът с прозвище „спароток“ приема овации за горното видео, озаглавено „Как е звучал езикът на жителите на Омировата Троя? 15.08.2024 г.“, чиято „откривателска част“ е скверно открадната от мен. Плагиаторът е похитил моето откритие, че думата „изцибрям се“ – той козметично я е променил на „цибрея“ – изсветлявам, избистрям – е обща за троянци и българи и образува имената на важни топоними и хидроними в Троада и България. Това колосално по своята важност откритие, което говори за идентичността на троянци и българи, аз правя в статиите си „Българското име на Тибър, реката, която тече през Вечния град“ ( публ. 5.06.2024 г.,) и „Цибър в Рим, Троада и България“ ( публ.на 3 юли 2024 г. ), които излязоха в сайта „факти.бг“, вестника на СБП „Словото днес“ и Academia.edu, както и в книгата ми „Името България и етнонимът българи“, публ. на 25 юли 2024 г. За да замете следите си, плагиаторът Павел Серафимов спешно, след 3 юли, е вмъкнал абзац с подобно съдържание в свой стар текст – това е негов многогодищен и изпипан плагиаторски трик, който обаче може да бъде разобличен от добър програмист.

Цялото останало съдържание на цитираното видео, публикувано снощи, ва 15.08.2024 г. е невежествена компилация и комични предположения за значението на няколко троянски топоними, хидроними и лични имена. Ценно е само откритието, ограбено от моите статии. 

Защо псевдоисторикът „спароток“ – ако наистина е направил подобни ( Цибър, Цибрица, „цибрея“) открития, не е излъчил „откривателското си видео“ преди 3 юли и дори преди 5 юни? Та нали естественото желание на изследователя е да сподели своите новаторски тези с публиката? Ясно е, че те са изцяло откраднати от моите статии.

Плагиаторът с прозвище „спароток“ не знае, че авторството на откритието ми е заверено в САЩ. 

Призовавам обществото да прояви категорична нетърпимост към престъплението на въпросния плагиатор и към плагиаторството изобщо. „Спароток“ е плагиатсвал почти всички мои открития, оповестени в статиите ми от 2016 г. досега, като аз съм разобличила всяко едно негово посегателство и съм натрупала огромен архив, който мога да покажа на компетентните институции. 

Намирам продължаването на тези интелектуални кражби от моите произведения, за нетърпимо и във висша степен скандално. Съответно ще взема най-решителни мерки за тяхното преустановяване.

Милена Върбанова

историк, културолог, писател, член на СБП

ВИДЕО: