Бразилия

Болсонаро: Никой не може да бъде принуден да се ваксинира

Споделете в мрежата


Президентът на Бразилия Жаир Болсонаро, който последователно омаловажава тежестта на огнището на коронавирус, заяви, че никой няма да бъде принуден да си сложи ваксина срещу коронаворус, след като бъде разработена.

Коментарите идват, след като правителството отдели милиони долари за закупуване и бъдещо производство на ваксини, тъй като Бразилия страда от второто най-тежко огнище на пандемията след САЩ.

„Никой не може да принуди никого да вземе ваксина“, подчерта той.

Болсонаро, който наскоро се възстанови от коронавируса, омаловажи значението му, наричайки го „малък грип“, игнорирайки научните препоръки и се противопостави на карантинните усилия на бразилските губернатори и кметове.

Въпреки това неговото правителство отпусна 1,9 милиарда реала (346 милиона долара) в началото на август като финансиране за закупуване на 100 милиона дози от кандидата за ваксина, разработени от Оксфордския университет и AstraZeneca PLC (AZN.L) и в крайна сметка да го произведе в Бразилия.

Правителството на щата Сао Пауло също работи по потенциална ваксина с китайската Sinovac Biotech (SVA.O). Бразилия се надява разпределението на дозите, на която и да е от ваксините да започне в началото на следващата година.

Действащият министър на здравеопазването Едуардо Пазуело, генерал от армията, назначи ветеринарен лекар, който да ръководи програмата за ваксинация в Бразилия.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *