Великобритания, ЕС

Великобритания е готова на Брекзит без сделка с ЕС

Споделете в мрежата

На 12-ти юни Обединеното кралство официално уведоми ЕС, че няма да удължава преходния период, приключващ на 31 декември 2020 г. Това обяви канцлерът на херцогството Ланкастър и министърът на Великобритания по специални задачи Майкъл Гоув в социалните мрежи. „На 1 януари 2021 г. ние ще си възвърнем контрола и ще си възвърнем политическата и икономическата независимост“- заключи той.
Великобритания напусна ЕС на 31 януари 2020 г. след три години договаряне на условията за излизане. Обединеното кралство ускори и планирането на Брекзит без търговско споразумение. Висши служители в Брюксел, които по-рано се съмняваха, че Великобритания ще се стреми да напусне без сделка, смятат, че това е най-вероятният резултат.
Десет дни по-рано главният преговарящ за Брекзит на Европейския съюз Мишел Барние предупреди британския премиер Борис Джонсън за необходимостта той да изпълнява обещанията, които е дал при осигуряването на споразумението за оттегляне на Великобритания от ЕС. В противен случай неговата страна може да понесе двоен икономически удар – от Брекзит без сделка и от пандемията КОВИД -19. ,,Обединеното кралство направи крачка назад, две крачки назад, дори три крачки назад от първоначалните ангажименти“, заяви Барние в интервю за британски вестник. Той добави, че британските преговарящи трябва да бъдат „напълно в съответствие с това, което премиерът подписа с нас, тъй като 27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС и Европейският парламент нямат къса памет“. „Спомняме си много ясно текста, който преговаряхме с Борис Джонсън. И просто искаме да видим, че това е спазено в писмен вид. И ако това не се случи, няма да има споразумение“, отбеляза Барние, потвърждавайки, че Еропейският съюз няма да одобри сделка, която би навредила на блока или „на целостта на единния пазар“. Според него Великобритания трябва да бъде „по-реалистична“ в своите искания по време на продължаващите през настоящата седмица търговските преговори с ЕС. Той отново подчерта, че Великобритания ще напусне единния пазар на ЕС и митническия съюз без търговска сделка, ако не бъде постигнато споразумение до края на годината. „Става въпрос просто за превръщане на обещанията на британския премиер Борис Джонсън и на лидерите на ЕС през миналата година в законов текст – ни повече, ни по-малко“.
„Трябва да помним заедно ангажиментите, които поехме заедно“, каза той.
Барние добави, че през целия процес на Брекзит Великобритания се опитва да подбере най-добрите аспекти на досегашното членство в ЕС, без обаче да приеме съответните задължения.

Споразумението за риболов се превърна в спънка в преговорите между Европейския съюз и Великобритания за Брекзит. Връщането на контрола над техните води беше едно от основните обещания на привържениците на излизането на Великобритания от ЕС. Споразумението за риболов се превърна в невъзможна мисия в търговските преговори между ЕС и Обединеното кралство. Разочарованите представители от двете страни гледат на този въпрос като на друга непреодолима пречка, наред с искането на ЕС за равни условия за правата на работниците, екологичните стандарти, държавните помощи и ролята на Европейския съд. Според главния британски преговарящ за Брекзит Дейвид Фрост, ЕС продължава да настоява да получи достъп до британските риболовни води е несъвместимо положение с бъдещия статут на Великобритания като независима морска сила. В същото време Брюксел многократно отхвърля предложенията на Лондон, които включват въвеждането на годишен лимит за риболов. Отбелязва се, че въпросът с риболова е предимството на Великобритания в преговорите, тъй като достъпът до британските риболовни води е един от приоритетите на ЕС, който се интересува от максимално запазване на правата си в тази област. Риболовът обаче представлява само 1% от БВП на Обединеното кралство. Освен това отрасълът е в упадък: според организацията „Сийфиш” продажбите на риба са намалели с 25% от 2006 г. насам, което поставя въпроса дали спорът с ЕС си заслужава. Националната федерация на рибните организации е убедена, че ако годината приключи без сделка, Обединеното кралство ще получи това, което иска, но според икономиста на „ Ай Ен Джи” Джеймс Смит, при липса на търговско споразумение ЕС вероятно ще въведе режим на най-облагодетелствана нация, което би означавало увеличение на тарифите за риба. Например цената на скумрията може да се увеличи с 20%, което ще навреди на цялата индустрия. В същото време коронавирусът рискува да заглуши гласовете на износителите, призоваващи за сключване на сделка с ЕС, което би могло да им даде достъп до европейския пазар. Независимо от това, едно нещо е ясно: правителството поставя суверенитета над икономиката.

Камарата на общините на парламента на Великобритания одобри на второ четене законопроект, насочен към спиране на свободното движение на европейска работна ръка. Според документа от 1 януари 2021 г. гражданите на ЕС, Исландия, Лихтенщайн, Норвегия и Швейцария вече няма да имат свободен достъп до британския пазар на труда. Както отбеляза британският вътрешен министър Прити Пател, новата имиграционна система ще бъде по-надеждна, справедлива и проста и също така ще играе значителна роля за възстановяването на британската икономика от последиците от пандемията на коронавирус. Отбелязва се, че издаването на британски визи за работа и обучение за европейци ще се регулира от новата система за точки. Тя ще дава предимство на квалифицирани работници. По-специално на тези, които вече имат предложение за работа във Великобритания, както и притежателите на професии или академичните степени по научни и технически специалности, ще получат най-много точки.

Един от най-проблемните моменти, когато Великобритания напусна ЕС, беше ситуацията в Северна Ирландия. Според споразуменията след Брекзит тя ще има две граници: тази, която я разделя от Обединеното кралство по протежение на Ирландско море, и тази, която протича по контакта на Ълстър  с Република Ирландия. За да направят тези граници възможно най-прозрачни и Северна Ирландия да остане част от Обединеното кралство, Лондон и Брюксел се съгласиха по няколко мерки. Като част от Великобритания, Северна Ирландия трябва да напусне Митническия съюз на ЕС с нея. В този случай до 2025 г. тя ще може да участва в единния европейски пазар (ЕЕП). Така Ълстър ще стане прозорец в митническата зона на Европейския съюз, защото Лондон няма да налага тарифи за тези стоки, които ще попаднат в Северна Ирландия, ако не са предназначени за превоз до британска територия. По този начин, със свободното движение на стоки, услуги, капитали и хора, Северна Ирландия ще има право да търгува независимо с трети страни. Асамблеята в Северна Ирландия (еднокамарен парламент) ще може да гласува на всеки четири години, за да поддържа този режим или да го изостави.

Брекзит повдига въпроси не само за бъдещите отношения на Европейския съюз и Великобритания, но и по отношение на икономическата и миграционната политика. Фокусът на европейските военни остава проблемът с взаимодействието в отбранителната сфера – в Лондон са обвързани и производствените вериги в отбранителната промишленост. Разводът ще засегне всички аспекти от живота на ЕС и Обединеното кралство, включително отбраната. Въпреки това, в сравнение с други области като икономика, туризъм и трансгранично сътрудничество, въздействието на Брекзит за отбраната ще бъде минимално. И това е така, защото основната гаранция за сигурността на континента е НАТО, а не ЕС. Великобритания вече обеща да остане ангажирана с НАТО след Брекзит.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *