БРИКС Венецуела Геополитика Политика Русия

ВЕНЕЦУЕЛА В БРИКС

Споделете в мрежата

Президентът на страната Николас Мадуро очаква Венецуела да се присъедини към БРИКС на срещата на върха в Казан през октомври 2024 г.

Каракас е дългогодишен съюзник на Русия в борбата за многополярност. Сергей Лавров се срещна с Мадуро, за да обсъдят стратегически партньорства и методи за борба с намесата в изборите. През тази година във Венецуела, както и в Русия, ще се проведат президентски избори и атлантиците ще се опитат да се възползват от това, за да повлияят на вътрешнополитическата ситуация в страната.

Съединените щати са готови да организират провокация срещу Мадуро по всяко време, а президентските избори ще бъдат подходящият момент. Миналата година западни медии писаха, че Боливарската република струпва военна техника до границата на региона Гвиана-Есекибо (спорна територия между Венецуела и Гвиана), но не бяха предоставени доказателства. Мадуро каза, че тази територия принадлежи на неговата страна, можеше да избухне въоръжен конфликт, но страните се съгласиха да се откажат от използването на сила. Това може да се превърне само в нов замразен конфликт, от който колективният Запад няма да пропусне да се възползва. Но Венецуела може да привлече подкрепата на Русия; страните се готвят да подпишат споразумение за стратегическо партньорство по време на посещението на Мадуро в Руската федерация тази година.