България Геополитика НАТО Русия Украйна

ВКАРВАТ НИ ВЪВ ВОЙНА, КОПЕЙКИН СИ ТРАЕ

Споделете в мрежата

АВТОР: РУМЕН ДЕЧЕВ

Информацията за събитията ни залива със страшна сила. Затова за политика е задължение да класира събитията съобразно националните интереси и националната сигурност на страната, съответно да вземе отношение по най-значимите.

Днес за всеки специалист е ясно, че ситуацията в Украйна е на прага на мащабен конфликт. Русия се чувства застрашена от все по-агресивните действия на Украйна в Донбас, очевидно подстрекавани от глобалистите, и струпва огромна армия на границата (150 хил. по последна информация). Съответно НАТО чрез устата на командващия европейския фланг, ген Тод Уолтърс, заяви намерение да установи военно присъствие в България и Румъния. Така пред очертаващия се мащабен военен конфликт ние се оказваме въвлечени на първа линия. Като че събитията от навечерието на Втората световна война се повтарят. Затова позицията на военния министър Стефан Янев във фейсбук два дни след изказването на Уолтърс, бе естествена реакция. „Не считам – написа Янев – че са налице необходимите обстоятелства, които могат да аргументират решение, свързано с разполагане на допълнителни войски на наша територия“. И допълни, че: „Такова решение не би кореспондирало нито със съюзните интереси, нито с националния интерес на България“. Да си призная, категоричното отстояване от „натовеца“ Янев на българския национален интерес ме учуди. Което не ми пречи да го поздравя за принципната позиция. Това бе единствено възможната отговорна реакция!

Отношението на другите политически субекти към този толкова важен въпрос обаче бе разочароващо. Президентът, БСП, ИТН, ГЕРБ и ДПС мълчат. Ха, мълчи и “националистът” Копейкин. За сметка на това очакваната от тях активност проявиха майкопродавците. Кирчо Харвардчето отхвърли изявлението на военния министър като негово лично мнение, а потомъкът на комунистите Бойкикеви, Христо Иванов, поиска изслушване на военния министър в НС и заяви че: “страната ни не може да си позволи да бъде в състояние на неутралитет, който да бъде в полза на Кремъл”. Как, и дума да не става. Най се престараха посерковците от Атлантическия съвет за България. “Позицията на министъра на отбраната Стефан Янев против разполагането на войски на НАТО на българска територия е изключително опасна за българската и за колективната сигурност и отбрана, гарантирана от Северноатлантическия алианс” (sic!).

Да се върна на Копейкин. Защо уж националистът не обелва и дума за опасността от разполагане на американски военни части в България? Отговорът е един, защото е подставено лице на същите тия, които готвят въвличането ни във войната.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *