Ваксината Русия

В Москва започват да ваксинират срещу Ковид19 лекарите, учителите и социалните работници

Споделете в мрежата


автор: Марица Георгиева

За старта на кампанията срещу коронавирус в Москва обяви столичният кмет Сергей Собянин.

Столичните власти обявиха началото на масова кампания за ваксинация срещу коронавирус. 4 декември на сайта на кметството откриха електронен запис, а на следващия ден ще започне безплатна ваксинация на лекари, учители и социални работници с руската ваксина „Спутник V“, като ваксинацията ще се извърши в 70 градски поликлиники. Ваксината е разработена в център за изследвания „Гамалея“ и през август 2020 г. получи временна регистрация, която действа до 1 януари 2021 г. По думите на помощник-министъра на здравеопазването на Руската федерация Алексей Кузнецов ограниченията ще бъдат премахнати след приключване на клиничните изпитвания.
Длъжностните лица подчертават, че регистрацията за процедурата ще бъде доброволна, а самата ваксинация ще отнеме не по-малко от час: според регламентите например са необходими 15 минути само за размразяване на ваксината (веществото се съхранява при -18 ° C) и половин час за наблюдение на участника във ваксинацията след нейното приложение.
За да бъде извършена ваксинацията е необходимо лицата да бъдат прикрепени към една от столичните поликлиники, паспорт, полица за задължителна медицинска застраховка и документ, свидетелстващ за работа в една от изброените индустрии, например справка от отдел кадри.
Да се ваксинират могат граждани от 18 до 60 години без хронически заболявания, които не са боледували от грип през последните две седмици и не са си слагали други ваксини в рамките на месец. Ваксината е противопоказана за бременни и кърмещи жени.
От кметството не уточняват количеството запаси от веществото, но обещават да разширят списъка с категориите ваксинирани „при получаване на големи количества“ ваксини.
Началото на кампанията за ваксинация в Москва беше обявено на следващия ден след заседание с президента Владимир Путин, който от своя страна нареди да се пристъпи към ваксиниране в цяла Русия следващата седмица.
Сега върви третият етап на изпитанията на „Спутник V“, който трябва да потвърди неговата масова ефективност (първите два определят преносимостта, безопасността и ефикасността на препарата при малки групи пациенти).
По-рано Министерството на здравеопазването съобщи, че в третия етап на тестването участват 40 хиляди доброволци, които лекарите ще наблюдават в продължение на 180 дни, до края на януари 2021 година. Но директорът на Центъра „Гамалея“ Александър Гинцбург по-късно уточни, че по това време ще бъдат ваксинирани последните от 40 хиляди доброволци, а учените ще получат окончателните резултати от изследванията след още шест месеца, към края на юли 2021 г.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *