България Политика

ДА ПРЕГАЗИМ ДЪЛГИЯ?

Споделете в мрежата

АВТОР: РУМЕН ДЕЧЕВ

  1. ДЪЛГИЯТ – ПРОБЛЕМ ЗА ВСИЧКИ БЪЛГАРИ
    Дългият, както му викат, отдавна е проблем на българското общество. Но по-интелигентното малцинство просто го игнорираше. През всичките тези близо 30 години на неговите просташки сценични изяви едва ли съм гледал повече от 15 предавания на „Куку“ или „Шоуто на Слави“. Той беше част от мутризацията на страната, част от настъпващата арогантна простащина, която първоначално, с активната му подкрепа, взе формата на герберщина. Боко Рапонът отклони вниманието от Дългия, а простият народ си обичаше „шоуто“, гледаше си го, вживяваше се в него и съвсем естествено в глупостта си започна да усеща Дългия като алтернатива на мизерния гербаджийски живот. Къде толкова ум да помниш как Дългият се вреше по мутренските сборища, как лансира Боко Рапона като борец срещу престъпността (сигурно му бяха платили, как иначе…), после, само преди 10 години, застана зад Миглена Кунева и прочие простотии. Но, както казах, тогава можеше просто да не гледаш телевизия или да включиш на друг канал. Днес не може. Днес Дългият се е изправил пред всички с целия си ръст, с бръснатата си глава и джапанки 47-ми номер! Днес той води партията на просташкото мнозинство и е първа сила в парламента. Днес никой не може да го изключи, днес просто се сблъскваш с него. И когато заявява пред френския “Монд”, че ще закрива България, ще се бори с Орбан и пр., т.е. когато ляга най-слугински пред силните на деня, готов да ни продаде на секундата, това вече ни засяга всички.

Проблемът идва от това, че на страната е нужно правителство и парламент, който, според конституцията, не може да функционира, ако не се състави правителство. Ако не се състави правителство, парламентът се разпуска и идват нови избори. И както е тръгнало – така до края на света. Но парламентът е необходим, не за да му гледаме сеира, а за да се гласуват закони. Е, те могат да почакат с изключение на два – Закона за бюджета (без него правителството не разполага с пари, за да постави в действие обществените механизми – образование, здравеопазване, пенсионно осигуряване и т.н.) и промените в Закона за Висшия съдебен съвет, без които Гешев си остава главен прокурор с цялата корумпирана гербаджийска и депесарска съдебна система, гарант на мутренското общество в България. В този смисъл дори и без да е направил свое правителство, Дългият се превръща в сериозен проблем за всички българи. И той е толкова по-сериозен, защото неговите безпросветни привърженици са далеч от възможността да разберат какво става. Те просто не разбират какво става, тънкостите на парламентарни процедури не ги интересуват, те знаят, че онези „не гласуваха правителството на Слави“ и ще го бранят с голи гърди. Ето това е. И все пак да видим възможните фактори, които определят поведението на Дългия.

  1. ДЪЛГИЯТ – МОДЕЛИ НА ПОВЕДЕНИЕ
    2.1. ПЪРВИ ВАРИАНТ (много възможен) Всичко, което произтича е естествен резултат от простотията на Дългия. Толкова му е акълът, такива са и хората, които си е подбрал – Петър Илиев например, кандидатът му за вътрешен министър, който ни умори от смях, или Пламен Николов с уплашения щъкащ поглед, сам не вярващ, че може да е кандидат-премиер, или онзи, който приличаше на Барни Ръбъл (на Кирилов), или „булонката“, председател на парламента и т.н., въобще ИМА ТАКЪВ НАРОД…

2.2. ВТОРИ ВАРИАНТ (също напълно възможен). Дългият, около него има и по-умни хора, нарочно проваля съставянето на правителство, прехвърля вината върху опонентите си и се стреми от избор на избор да повиши електоралната си подкрепа. На последните избори покачи подкрепата си с поти 90 хиляди гласа. Възможен и доста опасен вариант, защото при цялата заобикаляща ни простотия в един момент Дългият може да замени Боко Тиквата, като лидер (формален или не) на правителство с абсолютно мнозинство в парламента. Направо ще ни се стъжни, защото, за разлика от Боко, Дългият е не само алчен, но и комплексар. Той наистина може да ни доведе до пълна катастрофа.

2.3. ТРЕТИ ВАРИАНТ (възможен и доста коментиран) Дългият е обикновена булонка. Някой, който го е финансирал и поставил под зависимост, го държи на каишка и контролира всяко негово действие. Целият ефект от изявите му досега е, че на неговия фон Боко започва да изглежда по-нормален и не толкова опасен. Целта на този вариант е да се сложи бариера на промените, които, следвайки „изчегъртването“ на гербаджийството, могат да отидат много надалеч и да засегнат интересите както на вътрешното, така и на задграничното задкулисие в България.

Ето това са трите възможни модела, които обясняват поведението на Дългия. Възможна е и някаква смесена форма помежду им, но който и от тях да е валиден, следват непоправими вреди за България.

  1. ДА ПРЕГАЗИМ ДЪЛГИЯ!
    Ако Боко трябва да се “изчегърта” по сполучливия израз на сценаристите, Дългият трябва да се прегази на изборите, преди да е станало твърде късно. Но няма такава политическа сила, която да вдъхва доверие на българите и да ги обедини вече не само срещу Боко, който си остава проблем, ами и против Дългия. Това, което е нужно в момента, е КОАЛИЦИЯ СРЕЩУ БОКО И ДЪЛГИЯ. Само такава коалиция от парламентарно представените сили и граждански групи, които недолюбват и двамата (такива не са малко) може да разчита на успех. Тази коалиция трябва да издигне ясна програма за “изчегъртване” на ГЕРБ и да състави програмно правителство. Със самото реализиране на програмата Дългият би бил свършен политически, защото целият му демагогски балон се основава на това “изчегъртване на ГЕРБ”, което така и не иска да започне. Когато някой друг свърши работата, измамникът става излишен. Не е нереализуемо, но трябват хора, които да застанат зад идеята.

Винаги, когато правя обществен анализ и предлагам идея, по принцип разчитам, че това ще намери отклик, че някой ще се сети, че е време да се действа. Досега не се е случвало, но кой знае… Ако някой иска да ме опровергае, може да се обади.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *