Геополитика ЕС Италия НПО Общество Политика Правосъдие Унгария

ЕВРОПЕЙСКИЯТ ПАРЛАМЕНТ ИЗПОЛЗВА АНТИФА ЗА АТАКИ СРЕЩУ УНГАРИЯ

Споделете в мрежата

Радикална лява активистка, съдена за участието си в насилствени атаки в Будапеща, се превърна в най-новото извинение за евродепутатите от Страсбург да упражнят натиск върху Унгария.

Европейският парламент е обвинен, че е изгонил Унгария от пленарната сесия в Страсбург в понеделник. Либералните евродепутати се опитаха да използват процеса срещу активист на Антифа, арестуван в Будапеща миналата година, като „удар по върховенството на закона“ срещу управляващото правителство на Унгария.

Случаят с родената в Италия лява активистка Илария Салис, задържана и очакваща съдебен процес за ролята й в множество атаки срещу предполагаеми десни активисти, привлече международното внимание миналата седмица. Неправителствени организации и дори италианското правителство се противопоставят, 39-годишната жена да бъде изправена пред съда в Будапеща с оковани ръце и крака и обвинена в причиняване на тежка телесна повреда.

Глобалистките медии започнаха атака срещу Унгария, за да защитят италиански член на Антифа, който е изправен пред съд в Унгария!
Полицията даде пресконференция в килията на Илария Салис, която е съдена в Унгария за брутални нападения, извършени от банди на Антифа…
“ – написа в интернет Андор Ласло

Заедно с двама германски граждани Салис е обвинена в участие в серия от нападения с чукове и палки в Будапеща през февруари 2023 г. Нападателите са пребивали хора, които считат за „крайнодесни“ въз основа на външния им вид. Салис е заплашена с 11 години затвор. Миналата седмица тя отново заяви пред съда, че е невинна.

Унгарските служители твърдят, че тя е излъгала, когато е свидетелствала за предполагаемата си роля в умишлени актове на политическо насилие, които нейни колеги са заснели. Салис се превърна във водеща фигура сред левичарите, които се противопоставят на управляващата партията Фидес. С нападенията си тя също е целяла да вбие клин между италианско и унгарско правителство.

Предполагаемо малтретиране на Салис и оковаването й в съдебната зала, предизвика дебат в Европейския парламент в понеделник. Комисар Мейрид Макгинес каза, че сега ЕС настоява за по-лека форма на домашен арест за осъдения ляв активист.

В отговор на твърденията, че Унгария е била небрежна в отношението си към затворниците, евродепутатите от Фидес казаха, че фиксацията върху Салис е опит да се атакува управляващото правителство на страната.

Френският евродепутат Жан-Лин Лакапел подкрепи унгарските си колеги. Той се усъмни дали ЕС ще бъде толкова загрижен за благосъстоянието на националисти и консерватори, ако те пресичат държавни граници, за да пребиват леви активисти.

Влошаващите се отношения между ЕС и Унгария станаха обект на медийни интриги миналата седмица, тъй като изтекли документи разкриват планове за саботиране на унгарската икономика.