Египет

Египет е готов да брани националната си сигурност и мира в региона

Споделете в мрежата

Всяка възможна пряка намеса на Египет в Либия ще има легитимен статут, тъй като ще има за цел да спре кръвопролитието в съседна страна и да гарантира граничната сигурност. Това е заявил президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси в събота по време на посещение във военна база в Сиди Барани, западно от Александрия, близо до либийската граница. Според него, Кайро няма да позволи на никого да завземе стратегически важния град Сирт и община Ал Джуфра, които са под контрола на Либийската национална армия (ЛНА). Ръководителят на Египет отново призова за незабавно прекратяване на огъня между враждуващите страни, като отбеляза, че невъзможността за постигане на примирие се дължи на факта, че решенията на правителството в Триполи се „контролират“ от външни сили. Той също призова въоръжените сили на страната да са готови да изпълняват бойни мисии извън републиката.
Ако президентът на Египет Абдел Фатах ал Сиси реши да изпрати войски в Либия, египетският парламент ще го подкрепи, заяви генерал-майор Яхя ал-Кидвани, член на парламентарната комисия по отбрана. Ал Кидвани смята, че ситуацията в региона „може да доведе до нежелани последици за всички“. Спорд него, решенията на международната общност остават само на хартия и вече не могат да защитават справедливостта между държавите и да разрешават конфликти. Това е ситуация, която ще доведе до непредвидена конфронтация с последици за бъдещето на човечеството.
В Либия от дълго време паралелно съществуват два изпълнителни органа: (ПНС) на Фаиз Сарадж, заседаващ в Триполи, и временен кабинет, действащ в източната част на страната, заедно с парламента и подкрепен от (ЛНА) на ген. Халиф Хафтар. Повече от година воюващите лагери водят битка за главния град на страната. ЛНА многократно обвинява Турция, че доставя различни оръжия на силите на ПНС, заобикаляйки международното ембарго и изпраща наемници от Сирия. Хафтар е подкрепян от Франция, Русия, Йордания, ОАЕ и други ключови арабски страни. Турция подкрепи правителството в Триполи, ръководено от Файез Сарадж и му изпрати на помощ наемници и войски. Италия и Катар също подкрепят Сарадж.

Автор:Пресиян Петров

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *