България Ваксината КОВИД19 Посока СЗО

Защо болниците изнемогват

Споделете в мрежата

  Автор: Мария Малцева

Тези дни от заран до вечер слушаме как болниците не смогват да лекуват болните. Съчувствам на всички, работещи там. Аз наистина вярвам, че е така. 

1. Нямаме достатъчно лекари. Особено в болниците в по-малките градове просто…  няма лекари. Болните в специалните отделения ги наглежда „какъв да е“ доктор веднъж на ден – кога хирург, кога кожен лекар. Българската образователна система е обучила много лекари, нали? Но много от тях са в чужбина и нямат намерения да се завръщат. Ако „здравните власти“ у нас искаха наистина да се погрижат за населението, вярвам, имаше начин да привлекат обратно в БГ поне няколкостотин от хилядите български лекари, заминали да работят по света. И то не заради к0вид. От десетилетия няма фелдшери по селата, няма лекари в клиниките в малките градчета. Да сте чули нещо за напъни в тази посока? 

2. Няма медицински сестри. Тези дни имаше статистика, че не достигали 30-35 хиляди медицински сестри. Това не е от вчера, не е покрай короната. И преди този период, който е бил в болница навярно ще да е подразбрал, че медицинската сестра, която щъка наоколо, или кара втора 12-часова смяна след дежурство в някоя съседна клиника, или се готви да поеме следваща 12-часова смяна, след като си тръгне. Когато лежах в реанимация след операция от апендицит в началото на 2019 г., медицинската сестра ми благодари на сутринта, че съм я „оставила да поспи“, защото в 8 потегли за отсрещната болница да поеме следващото 12-часово дежурство….

econ.bg – 30 хиляди медицински сестри не достигат у нас

Нямам съмнение, че ако „здравните власти“ искаха да се грижат за здравето на народа си, щяха да намерят как да решат, поне частично, този въпрос. Някой да е чул нещо за усилия в тази посока?  Впрочем, когато преди години медицинските сестри протестираха заради унизително ниското си заплащане, какво получиха в отговор от „здравните власти“?… 

3. не признаваме холистично лечение. За такова чудо у нас и дума не може да става.  Например, има данни (официални), че в болници в Турция и в Испания дават на ковид-болните запарка от маслинови листа и пациентите оздравяват забележително бързо – те са готови за изписване само след няколко дена. Да сте чули някой у нас да е приложил подобна добра практика – тази или друга подобна? Аз не съм. Между другото, един лекар и билкар от Варна, Айдън Мустафов, бе изпратил тази информция (за маслиновите листа) на проф. д-р Kostadin Angelov още през декември 2020. Така че не е като да не се знае. Има и още примери, но този е достатъчно показателен. 

Facebook – Мултидисциплинарен подход срещу онкологични и автоимунни заболявания

4. Лекуват ни „по протокол“. Какво значи лечение по протокол?? Ние да не сме печки да ни ремонтират по протокол? Всеки човек е различен, има различни особености, различен начин на живот, различно хранене, да не говорим за различните хронични състояния, които почти всеки си има (като се започне от синузит и се стигне до доста сериозни неща). Нима сме еднакви като от калъп, за да ни лекуват еднакво?

Facebook – коментар на Румен Стойчев, основател на HomeoHelp

Нещо повече – в този протокол се предвижда лечение с куп антибиотици и кортикостероиди. Защо не се дават на пациенти с вирусна инфекция актибиотици и кортикостероиди е обяснил д-р Стойчев подробно, но накратко – кортикостероидите сриват имунната система (точно когато имаме нужда да е на бойна нога). Антибиотиците натоварват организма – точно когато имаме нужда да му дадем покой. Антибиотик се дава при доказана бактериална инфекция, а не „за всеки случай“. А претовареният от АБ черен дроб прави организма слаб за борба с какъвто и да е вредител. 

5. Профилактиката – нима има по-добра профилактика от това хората да се поддържат в добро здраве? Но за да са в добро здраве, те трябва да се хранят с чиста храна, да дишат чист въздух и да се движат. Въздухът? При нас той е като кафява пелена над големи и над малки населени места. Храната? Ханата ни е пълна с оцветители, подобрители, овкусители и други *-ители, няколкостотин по списък. За всяко от тях е добре известно до какво води – обриви, астма, рак. Някой чувал ли е нашите „здравни власти“ да са направили нещичко за премахването на тези боклуци от храната?! На подобен фон „ваксинопрофилактиката“ няма как да не е чиста гротеска. За движението няма да отварям дума – затворът не случайно е сериозно наказание. Принудителният затвор за здрави хора е рецепта за разболяване. И така, защо болниците изнемогват?…