България избори Общество Политика Протест

ЗА „НАШИТЕ ПОЛИТИЦИ“ И ГРАЖДАНСКОТО ДВИЖЕНИЕ

Споделете в мрежата

АВТОР: РУМЕН ДЕЧЕВ

Често чувам упреци срещу нашите политици. Най-често хората се възмущават от това какви лоши политици имаме. Все едно имаме някаква стока с етикет „политици“ и това е, което ни е дадено.

Нещата обаче стоят по съвсем друг начин. Политиците се създават в гражданското движение. Само в гражданското движение може да се види ясно, кой какво представлява, съответно да се даде път на по-отговорни хора в политиката. Гражданските активисти защитават различни каузи и начинът, по който са го правили, дава основание да бъдат обективно преценявани – били ли са достатъчно принципни, решителни и последователни, съобразявали ли са се със справедливостта. Качествата, които търсим у политиците – да се ангажират с важните за обществото проблеми, да са инициативни и компетентни, да са последователни, да зачитат справедливостта, да уважават съмишлениците си, да не се подлагат и продават – се проявяват в гражданското движение. Ако почнем да си изясняваме дали един „политик“ има тези качества, вече сме загубили, защото той е трябвало да ги прояви още в гражданското движение и чак тогава да влезе в политиката. Затова каквото е гражданското движение, такива са и политиците. Само при изключително слабо гражданско движение в една страна може да се стигне до ситуация, чалга-формация да се издигне до първа политическа сила или храненици на свързана с Клинтън фондация да минават за „националисти“.

Време е да разберем, че проблемът в България не са „политиците“, а слабостта на гражданското ни движение. Вместо да недоволствате от политиците, включете се в гражданското движение и сами преценете, съответно дайте път на хората с нужните качества. Докато гледаме отстрани, винаги ще сме измамените, а политиците ни никакви. Отговорността е наша!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *