България САЩ

Началото на края за „Дълбоката държава “ и Бойко

Споделете в мрежата

Автор: Пресиян Петров

Три са българските банки, чиито транзакции фигурират в изтеклите доклади „FinCEN Files“ на американските служби за борба с финансовите престъпления. „Инвестбанк“,“Пиреос Банк“ и държавната Българска банка за развитие имат операции за над $60 млн. , които са определени от експертите като съмнителни. Над $31 млн. са получени в България, а близо $32 млн. са били изпратени от страната. Шест от седемте операции са с участието на „Пиреос“ (към сегашния момент – обединена у нас с „Пощенска банка“ – б.р.). През ноември 2016 г. „Пиреос“ и „Насърчителна банка“ (преобразувана още през 2008 г. в Българска банка за развитие, но явно фигурираща в системите със старото си име – б.р.) правят най-голямата от съмнителните сделки – при нея към сметка в държавната банка влизат $31 млн. Българската следа в досиетата „FinCEN” е от извадка от документи, които съдържат достатъчно информация за бенефициентите и останалите участници в сделките. България е представена и в списъка с големи частни клиенти, чрез Ружа Игнатова и схемата One Coin.


Огромното изтичане на финансови документи показва как някои от най-големите банки в света са позволили транзакции на мръсни пари на обща стойност $2 трлн. Аферата носи името „FinCEN Files“ и се базира на изтичането на повече от 2500 документа, изпратени от самите банки до властите на САЩ между 2000 и 2017 г. Години наред банки в целия свят са работели с високорискови клиенти, заобикаляли са мерки срещу прането на пари и са приемали средствата на предполагаеми мафиоти, измамници и санкционирани олигарси. Паричните им преводи са съобщавани на институциите със сериозни закъснения, понякога години по-късно. От „FinCEN Files“ става ясно, че някои от най-големите финансови компании в света, сред които Deutsche Bank, JP Morgan и HSBC, са печелили, обслужвайки съмнителни клиенти, които вече са били санкционирани от САЩ за пране на пари.
62% от всички сигнали за съмнителни операции, дошли от американското министерство на финансите и документирани от „FinCEN Files“, са свързани с Deutsche Bank. Съмнителните операции, извършвани през германската банка, са в размер на $1,3 трлн. , това е повече от половината от стойността на всички съмнителни транзакции.
Банката HSBC е позволила прехвърлянето на милиони долари откраднати пари по целия свят, дори след като е научила от американски следователи, че става дума за схема „Понци“.
JP Morgan е позволила на компания да придвижи над $1 млрд. през лондонска сметка, без да знае кой я притежава. По-късно банката открива, че компанията може да е собственост на мафиот от списъка на 10-те най-издирвани на ФБР.
Има доказателство, че един от най-близките сътрудници на руския президент Владимир Путин, е използвал банката Barclays в Лондон, за да избегне санкции, които са били предназначени да го спрат да използва финансови услуги на Запад. Аркадий Ротенберг отрече твърденията, че е използвал банката за пране на пари.
FinCEN е американската мрежа за борба с финансовите престъпления. Това са хората в Министерството на финансите на САЩ, които се борят с финансовите престъпления. Притесненията относно транзакции, извършени в щатски долари, трябва да бъдат изпращани до FinCEN, дори ако те са били извършени извън САЩ.

Банките са длъжни да се уверят, че не помагат на клиентите да изпират пари или да ги движат по начини, които нарушават правилата.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *