ЕС КОВИД19

Пландемия!!!Започва масово ваксиниране в ЕС

Споделете в мрежата

ЕС може да постави ваксина на 700 милиона души, което може да започне от април. Това обяви председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, докато представяше „най-добрия сценарий“ за блока, информира „Политико“.

Този сценарий предвижда да покрие „повече от необходимото“ за ЕС и ще включва дарение от ваксини за по-бедните държави. В момента в Общността живеят 446 милиона души.

Представяйки допълнителни мерки за контрол на коронавируса в ЕС, председателят на Комисията обяви, че „големи доставки ще започнат от април“ при най-добрия сценарий.

Ако всички кандидати за ваксини, предварително поръчани от ЕС, се окажат успешни, през 2021 г. ще бъдат получени 1,2 милиарда дози. Но Фон дер Лайен призна, че „не всички кандидати ще бъдат успешни“.

Тя повтори посланието си от 15 октомври, когато Комисията призова за хармонизиране на плановете за имунизация на държавите членки.

Въпреки оптимистичните послания за имунизацията в Европа, тя предупреди, че ваксината „не е чудотворно събитие, което ще промени всичко за един ден“.

Нейният съветник Петер Пиот описа ваксините като „светлина в края на тунела“ и изрази надежда, че ще има по-голяма яснота за ефективността на някои от тези ваксини до края на годината.

Но той подчерта, че някои големи въпроси остават без отговор, включително за какъв период ще има имунитет.

„Една година, пет години, до живот? Не знаем“, отбеляза експертът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *