България избори Политика

ПРОФ. АНАСТАС ГЕРДЖИКОВ РАЗБЪРКА КАРТИТЕ

Споделете в мрежата

АВТОР: РУМЕН ДЕЧЕВ

  1. ПРОСТАШКА ПАРТИЯ ЗАД АВТОРИТЕТЕН КАНДИДАТ?
    Политическият ни живот, станал досаден с дребните препирни и голямата си простотия, изведнъж показа ново лице – проф. Ан. Герджиков, известен и авторитетен представител на университетските среди. Противоречието, че просташката партия на Борисов излъчи ерудиран професор за кандидат, направи впечатление, но по-скоро обърка хората. Малко от тях разбраха важността на този знак. А той показва, че в страната вече се е появило обществено мнение и е принудило системата, дори мутренската система, да се съобразява с него. Защото кандидатурата на Герджиков, зад която видимо стоят ГЕРБ и ДПС, демонстрира, че мутрите вече не могат да правят, каквото си поискат. Те вече не могат с арогантно пренебрежение да издигнат Цеца Цачева или дори Росен Плевнелиев. Знаят, че ще бъдат наказани. Последен, еми, толкова му е акълът!, го разбра Слави Трифонов. Заради недоразуменията в предложеното от него правителство и особено заради екзотиката да номинират неуравновесен плагиат за вътрешен министър чалгаджиите получиха такъв по носа, че едва ли въобще ще се съвземат. Обществото е станало критично, съществуват активни граждански групи, способни да дават оценка и да я разпространяват, съответно вече никой не може да си развява байрака както преди.

2 ШАНСОВИТЕ ЗА ГЕРДЖИКОВ СА РЕАЛНИ
Със самото си появяване Герджиков разбърка картите и постави в шах президента Радев, заплашвайки втория му мандат. Защо мисля така, макар че много са убедени в бляскавата победа на Радев. Погледнете инициативния комитет на професора и ще разберете кои сили стоят зад него. Това са ГЕРБ с редица представители, вкл. Фандъкова и кметът на Бургас, ДПС с ограниченото, но многозначително присъствие на свой евродепутат (там никой не ходи никъде, ако не му заръча Доган), както и силна група сини артисти и интелектуалци с мащабно влияние – Богдана Карадочева, Стефан Димитров, Стефан Цанев, Валя Балканска. В добавка свръхпопулярни хора на изкуството, които стоят по-независимо, като Милена, Теодосий Спасов, Тони Димитрова, Михаил Белчев… Организацията е голяма и много пари са хвърлени, битката ще е изключително напрегната. От състава на инициативния комитет може да се направи изводът, че Герджиков ще разчита на сигурните гласове на ГЕРБ и ДПС, а на балотажа на почти единодушната подкрепа на синия електорат. Това прави над 40% от гласовете. Авторитетът и добрата визия на Герджиков може да привлече останалите. Така че победата на професора, без да е сигурна, е напълно възможна. И вероятно Радев добре го съзнава, защото изглежда доста изнервен. Ако Герджиков победи, картите ще се разместят много. Дали това ще е най-доброто за България? Най-доброто, трябва да го знаем със сигурност, няма да ни се случи по ред вътрешни и геополитически причини. По-важното е да разберем дали кандидатурата на проф. Герджиков е по-добра или, ако искате, по-малко лоша от тази на ген. Радев.

  1. КЛЕВЕТИТЕ, КОИТО НИ ПРЕЧАТ ДА НАПРАВИМ ПРЕЦЕНКА
    Точно затова, унищожавайки възможността за реална критична преценка, което силно ме възмущава, срещу Анастас Герджиков започна истерична клеветническа кампания. Абсолютно клеветническа! Съмнителният сайт Informiran.net, на не по-малко съмнителния протестър и активист на Отворено общество Арман Бабикян, пусна фалшивата новина, че Герджиков направил Бойчо почетен доктор на Софийския университет. Тя е фалшива по презумпция, защото Ректорът не може еднолично да направи никого почетен доктор на Университета, той може само да предложи това на Общото събрание. А как си представяте Общото събрание да гласува за Бойчо Пожарникаря?! Това все пак е Софийският университет. Тази лъжа беше гарнирана с друга, че в словото си по награждаването Герджиков назвал Бойчо по-велик от Стамболов и Тодор Живков взети заедно. Същата работа, защото как си представяте интелигентен човек като Герджиков да смята Тодор Живков за “величина”. Така или иначе фалшификацията е била спретната и изнесена в сайта за фалшиви новини на Бабикян. След това тиражирана по Националната телевизия от дебелата Татяна Дончева. Герджиков обаче разбира и се обажда в БНТ, пускат го в ефир и Ректорът настоява Дончева да му се извини за лъжата. Лелката гледаше като посрана и впоследствие в унизително за нея съобщение по фейсбук се извини на Герджиков. Къде ще ходи, иначе я чака съд. Ето това нещо се казва Татяна Дочева и се бори за “народа”?! Но фалшивата новина, затова е “новина”, защото почва да се разпространява бързо. И много повече са тези, които са прочели клеветата, отколкото извинението на лелката. Не мина много време и почнаха да разпространяват друг фалшификат. Герджиков бил говорил срещу Левски и Априлското въстание. Засякох, че идва от привърженици на Костадин Костадинов, свидетелство единствено за ниското ниво на Костадинов и привържениците му. Но всички тези клевети в някаква степен постигат резултат – пречат за обективната преценка на двамата основни конкуриращи се кандидати Радев и Герджиков. А в момента най-важно е да преценим обективно кой от тях какво може да даде на България.
  2. ЗАЩО БИХ ГЛАСУВАЛ ЗА ГЕРДЖИКОВ
    В конкуренцията Радев – Герджиков аз, с всичките възможни задръжки и въпросителни, бих подкрепил Герджиков. Защото Радев 5 години вече го гледаме как не набра смелост да изнесе битка по нито една национална кауза. Първо по въпроса за концесиите. Макар да наложи вето върху закона, беше ясно на всички, че това вето няма да мине, а той имаше възможност да започне процедура за референдум пред НС, но не го направи. Конкретно за концесията за златото мълча, мълча и смутолеви нещо неопределено, едва когато новата предизборна кампания вече започваше. За Закона за социалните услуги не си направи труда, даже да се обади, камо ли да наложи вето. Да не говорим за служебните му правителства с Огнян Герджиков и Киро Харварда и т.н., и т.н., писал съм достатъчно за Радев. Затова бих гласувал за проф. Анастас Герджиков. Разчитам, че няма да е по-зле от Радев, а поне ще разбърка картите. Неизвестността в състояние на безизходица ни дава известна надежда. И нещо, което много хора пропускат от сметките – много е важно, когато някой като Радев не е оправдал доверието, което веднъж сме му гласували, да бъде наказан. Това ще повлияе и на Герджиков, ако бъде избран. Като мой личен аргумант ще добавя, че познавам проф. Герджиков като интелигентен и почтен човек. С изключително добри впечатления съм от него. Това е лично впечатление в частни отношения, но и то е много важно. Дали обаче професорът ще прояви нужния за принципната политика характер, ще остане да видим. Ще ми се да е така.
  3. НИЩО НЕ МОЖАХМЕ ДА НАПРАВИМ
    И накрая, което е най-важното, срамно е граждански активисти да се чудят за кого да гласуват на изборите, когато са имали възможност да излъчат свой кандидат, но не са го направили. Не са го направили, защото са били мързеливи и повечето са “активисти” само пред компютъра, а възможността да въздействаш в политиката, идва от реалното обединение и колективното действие. Само колективното действие води до резултат, приказки и лайквания не вършат работа.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *