България Политика Посока

ПЪРВИ КОМЕНТАР ЗА ИЗБОРИТЕ

Споделете в мрежата

Автор: Румен Дечев

Изрично подчертавам първи, защото преди да излязат резултатите от ЦИК, не мога да коментирам всички аспекти от тях. По излязла в медиите информация около 40% от анкетираните в екзитполовете са отказали да отговорят за кого са гласували. Но това, което е видно и сега, е, че:

  1. Гласувалите в мнозинството си искат промяна, искат ГЕРБ да се маха от властта, искат разследване на престъпленията им. Това бе видно още от президентските избори от 2016 г.
  2. В случай, че се образува опозиционно на ГЕРБ правителство (възможна коалиция са Слави, БСП, Демократична България, евентуално и Мая Манолова) или пък въобще не се образува правителство, ГЕРБ падат, а с това отпада и голяма част от електората им, свързан с държавните чиновници и корпоративно зависимите.
  3. Независимо от това никаква съществена промяна няма да се получи. Всички новонастанили се партии в парламента са партии на задкулисието – Христо Иванов, Слави, Мая Манолова. Никаква съществена социална промяна, освен свалянето на ГЕРБ (което все пак не е малко), няма да се получи. Никой няма да постави въпроса за концесиите, нито за колониалната зависимост, в която България е изпаднала. И Слави ще постави тези въпроси, колкото и Корнелия.
  4. Рухва авторитетът на лъжепатриотите. Най-вероятно и Каракачанов няма да влезе в парламента. Оттук се освобождава пространство за създаване на истинска национална алтернатива. Открива се възможност, но дали ще бъде реализирана зависи от представителите на националната ни интелигенция и гражданските активисти, които засега не дават много надежда…

Утре, след като станат известни резултати от изборите, ще мога да кажа повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.