България Политика Посока

ПЪРВИ КОМЕНТАР ЗА ИЗБОРИТЕ

Споделете в мрежата

Автор: Румен Дечев

Изрично подчертавам първи, защото преди да излязат резултатите от ЦИК, не мога да коментирам всички аспекти от тях. По излязла в медиите информация около 40% от анкетираните в екзитполовете са отказали да отговорят за кого са гласували. Но това, което е видно и сега, е, че:

  1. Гласувалите в мнозинството си искат промяна, искат ГЕРБ да се маха от властта, искат разследване на престъпленията им. Това бе видно още от президентските избори от 2016 г.
  2. В случай, че се образува опозиционно на ГЕРБ правителство (възможна коалиция са Слави, БСП, Демократична България, евентуално и Мая Манолова) или пък въобще не се образува правителство, ГЕРБ падат, а с това отпада и голяма част от електората им, свързан с държавните чиновници и корпоративно зависимите.
  3. Независимо от това никаква съществена промяна няма да се получи. Всички новонастанили се партии в парламента са партии на задкулисието – Христо Иванов, Слави, Мая Манолова. Никаква съществена социална промяна, освен свалянето на ГЕРБ (което все пак не е малко), няма да се получи. Никой няма да постави въпроса за концесиите, нито за колониалната зависимост, в която България е изпаднала. И Слави ще постави тези въпроси, колкото и Корнелия.
  4. Рухва авторитетът на лъжепатриотите. Най-вероятно и Каракачанов няма да влезе в парламента. Оттук се освобождава пространство за създаване на истинска национална алтернатива. Открива се възможност, но дали ще бъде реализирана зависи от представителите на националната ни интелигенция и гражданските активисти, които засега не дават много надежда…

Утре, след като станат известни резултати от изборите, ще мога да кажа повече.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *