Албания Война Геополитика ЕС Косово ООН Политика Сърбия

РАСТЕ НАПРЕЖЕНИЕТО В КОСОВО

Споделете в мрежата

Сръбските училища в Северно Косово спират работата си от днес заради нарастващото напрежение в региона, пишат местни издания.

Междувременно Белград обяви през уикенда, че сръбските сили могат да бъдат изпратени в региона в съответствие с Резолюция 1244 на Съвета за сигурност на ООН.

Идеята беше разкритикувана в Берлин, след което сръбският премиер обяви „зашеметяваща степен на абсурд“ и се зачуди на базата на какви критерии се решава коя резолюция на Съвета за сигурност на ООН да се спазва.

Върховният представител на ЕС за външната политика и политиката на сигурност Жозеп Борел нагло заяви, че Европейският съюз няма да толерира атаки срещу правната си мисия ЕУЛЕКС, или използване на насилствени, престъпни действия на север. Барикадите трябва да бъдат премахнати незабавно от косовските сърби. Спокойствието трябва да се възстанови. ЕУЛЕКС ще продължи да координира действията си с косовските власти и КФОР. Той написа това в „Туитър“.

„На първо място имаме директни фалшификации, лъжи за ситуацията на място и трудна борба на една нация за оцеляване в нейните огнища“.  Това заяви сръбският президент Александър Вучич след заседанието на Съвета за национална сигурност по повод на сблъсъците в Косово, съобщиха сръбските медии. Той повтори, че косовската полиция няма право да бъде в северната част на Косово и Метохия, а там трябва да бъде дирекция „Север“. Според него, Прищина с политиката си на терор се опитва да сложи край на „сръбския проблем“ в Косово и Метохия. Вучич обвини част от международната общност, че участва в това престъпно деяние.