България Политика

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО ПРЕД ПРОВАЛ?

Споделете в мрежата

Автор: Румен Дечев

Пред пълен провал е и вторият служебен кабинет на президента Радев. Както всички си спомнят, неговият първи служебен кабинет от януари 2017 г. бе оглавен от съмнителния царски службогонец проф. Огнян Генджиков, което предизвика огромно възмущение сред много от гласувалите за Радев, които очакваха от действията му повече принципност и загриженост за страната.

Поучен от горчивия опит четири години по-късно Радев назначи за служебен премиер никому неизвестния си съветник ген. Янев. Като непознат на публиката той предизвика известни надежди, вкл. и у мен. Които обаче бързо започнаха да се изпаряват при вида на сърдечното му ръкостискане с Борисов, когато се сдаваше управленският мандат. Хората очакваха от него да се бори с наследството на Мутрата, а той подчертано дружелюбно се ръкува с нея, само дето не се прегърнаха. Боко пък похвали Радев за точния избор. Нямаше как да не изглежда съмнително. Несъстоятелността на новия служебен премиер обаче особено ярко пролича при гангстерското нахлуване на американски войници в производствен цех в Чешнигирово. Премиерът с фуражка си глътна езика и не посмя да обели и дума, също като и военният министър. Чакай бе, г-н военен, ти си военен, за да защитаваш националния суверенитет и като министър-председател това е първото ти задължение. А бягаш от отговорност?! Я по-добре си подавай оставката! На кого си нужен? На глобалистите със сигурност, но не и на България. Чак след двудневно колебание и притиснат от протестните писма на две русофилски партии (те и те колко са загрижени за националния ни суверенитет, отделна работа) Радев се изказа по случая… Тая преднамерено организирана провокация ярко демонстрира неспособността на служебното правителство да защити България. Само това е достатъчно, за да кажем, че правителството се провали. Но само това ли? За да бъде провалът по-пълен, един от най-важните сектори – НАП – бе поверен на културиста Румен Спецов, с вид на бияч от 90-те години, който дори не живее в България, а в Дубай. Очевидно човек на Божков. Само две седмици минаха и за Спецов започна да идва поредната жълта информация. С измама покрил дълга си от един милион и т.н. Този случай постави въпроса преди всичко за финансовия министър, принципал на НАП. Със сигурност министърът е знаел кого назначава. Ерго и той е в кюпа. За капак и здравният министър Стойчо Кацаров противно на старите си изявления по повод „пандемията“, остави в сила същите мерки, използвани и от правителството на ГЕРБ.

Единственият министър, който досега спасява положението на служебното правителство, е Бойко Рашков, но и на него не може да му се постави шестица предвид явната му обвързаност с Божков. Уж го познавал инцидентно преди 30 г., ама назначи за шеф на кабинета си учредителка на божковата партия…

В моите очи авторитетът на служебното правителство е тотално сринат. Все повече съмнения ме обземат. Това ли е – питам се – политическият потенциал на президента Радев, демонстриран при съставянето на двете му служебни правителства??? Ако е това, къде е тръгнал за втори мандат?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *