Война Геополитика Ирак Иран НАТО Палестина САЩ

СЪВЕТНИКЪТ НА БАЙДЪН НЕ ИЗКЛЮЧВА УДАРИ СРЕЩУ ИРАН

Споделете в мрежата

Съветникът на президента на САЩ по националната сигурност Джейк Съливан каза в интервю за Си Ен Ен в неделя, че не изключва удари срещу Иран. Коментирайки неотдавнашните въздушни удари в Сирия и Ирак, Съливан каза: „Президентът даде ясно да се разбере, със заповедта за атаките и с тяхното изпълнение , че това е началото на нашия отговор. Ще има още стъпки.“ В отговор на въпроса на водещия дали изключва удари по иранска територия или не, Съливан каза, че „няма да потвърди или изключи каквито и да било действия“.

Неотдавнашните бомбардировки над Ирак и Сирия предизвикаха смесени реакции в Съединените щати. Републиканците обвиниха Байдън, че е бил твърде мек в призоваването си за удар по Иран. На свой ред сегашната администрация би искала да избегне ескалация, но в същото време да демонстрира, че може да действа в региона от позицията на силния. Подобна комбинация обаче едва ли е възможна. Логиката на конфликта ще накара Съединените щати да ударят Иран, поне целенасочено, което ще предизвика ответни действия срещу американците в Близкия изток. Избягването на ескалация на конфликта ще бъде трудно, ако не и невъзможно.

Хусите съобщиха за 48 американски удара по Йемен през нощта на 4 февруари

В атаката са участвали и сили от Великобритания, Австралия, Бахрейн, Канада, Дания, Холандия и Нова Зеландия.

Военният говорител на хусите Яхя Сари заяви, че столицата Сана и други контролирани от бунтовниците райони са атакувани. „Тези атаки няма да ни принудят да изоставим позицията си в подкрепа на непоколебимия палестински народ в ивицата Газа“, добави йеменският представител, обещавайки военен отговор на действията на американците и техните съюзници.