КОВИД19 Русия

ТЕРОР! В Москва нарушителите на мерките ги заплашват глоби заради данни в социалните мрежи

Споделете в мрежата

Автор: Марица Георгиева

Московските инспектори могат да налагат глоби за нарушаване на мерките срещу коронавируса на основание публикувани в мрежите видео и други материали, това заяви началникът на главното контролно управление Евгений Данчиков.
В ефира на Първи канал той отбеляза, че всякаква информация – снимки, видео, в това число от социалните мрежи – могат да бъдат начало за административно разследване. По нататък се събира цялата доказателствена база и провеждането на контролни мероприятия по отношение на барове, кафенета и ресторанти относно санитарните изисквания. Също така спомена, че само около десет процента от столичните предприятия нарушават ограниченията срещу Ковид, а повечето институции и предприемачи се държат добросъвестно.
Злонамерените нарушители, които въпреки всичко продължават да се крият, да провеждат мероприятия на затворени врати са единици.

Действащите мерки включват – носене на маски и ръкавици в обществени места и транспорт, режим на самоизолация за рисковите групи и възрастните граждани, дистанционна работа за 30 % от сътрудниците на компаниите, дистанционна форма на обучение за основното и средното образование, а също така забрана за провеждане на културни, изложбени, развлекателни, зрелищни и други мероприятия включващи зрители.
Кафенета, барове, ресторанти и клубове не могат да приемат посетители от 23:00 до 06:00 ч. За нарушаване на указа на столичния кмет е предвидена глоба до милион рубли или спиране на дейността за срок до 90 дни.
„Роспотребнадзор“ препоръча на хората по време на новогодишните празници да се въздържат от пътувания в чужбина, да ограничат максимално контактите, да не посещават корпоративни и масови събития дори на открито, да спазват социална дистанция от един и половина до два метра, да не ходят на гости твърде често, а също така да носят маски навсякъде, където има риск от заразяване.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *