Война Геополитика НАТО Русия САЩ Унгария

ТОПЛО, СТУДЕНО, ГОРЕЩО…

Споделете в мрежата

АВТОР: РУМЕН ДЕЧЕВ

Топло, студено, след това направо горещо – това е тактиката, която Русия прилага спрямо Украйна. Първоначално бяха струпването на войски, ученията в Черно море и в Беларус, след това изтегляне на част от съединенията, сега отново напрежение в Донбас, евакуация на стотици хиляди (най-сигурен признак за възможен конфликт), обща мобилизация в двете републики (Луганска и Донецка) и нови маневри, този път със стратегическите оръжия. Путин е обигран, владее ги тези неща, играе си като котка с мишка. Кой му е насреща? Комедийният артист Зеленски, британската външна министърка Лиз Тръс, която не знае в коя държава са Ростов и Воронеж, зелената германска министърка на външните работи Аналена Бербок, която едва ли поназнайва повече, и, разбира се, акушерката Урсула фон дер Лай.ен и др. подобни женички от стратегическите ведомства в Европа. Направо е комично.

Какви са перспективите на такава неравностойна игра? Русия едва ли ще осъществи пълномащабно нападение. Това не й е изгодно. Срещу нея все пак са западните руснаци, и руската държава няма да си позволи да пролее братска кръв. Но играта на топло и студено ще продължава, постепенно ще бъдат присъединени Донецк и Луганск, а, ако Зеленски упорства, могат да се добавят и нови области. Връзката на Крим с Русия по суша е от руски стратегически интерес… В крайна сметка Путин няма за къде да бърза. Поддържането на напрежението вдига цената на петрола, Русия и САЩ печелят, а украинската икономика се срива.

Играта на топло и студено има и един друг аспект. Тя демонстрира, че с еднополюсния модел е свършено. Появил се е съюзът Русия-Китай, с който всеки политик ще се съобразява. А това означава и нови перспективи за България. Киро Харварда ще стане излишен. Дано не го замени някой подобен от Московския университет…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *