Война Геополитика НАТО Русия САЩ Унгария

ТОПЛО, СТУДЕНО, ГОРЕЩО…

Споделете в мрежата

АВТОР: РУМЕН ДЕЧЕВ

Топло, студено, след това направо горещо – това е тактиката, която Русия прилага спрямо Украйна. Първоначално бяха струпването на войски, ученията в Черно море и в Беларус, след това изтегляне на част от съединенията, сега отново напрежение в Донбас, евакуация на стотици хиляди (най-сигурен признак за възможен конфликт), обща мобилизация в двете републики (Луганска и Донецка) и нови маневри, този път със стратегическите оръжия. Путин е обигран, владее ги тези неща, играе си като котка с мишка. Кой му е насреща? Комедийният артист Зеленски, британската външна министърка Лиз Тръс, която не знае в коя държава са Ростов и Воронеж, зелената германска министърка на външните работи Аналена Бербок, която едва ли поназнайва повече, и, разбира се, акушерката Урсула фон дер Лай.ен и др. подобни женички от стратегическите ведомства в Европа. Направо е комично.

Какви са перспективите на такава неравностойна игра? Русия едва ли ще осъществи пълномащабно нападение. Това не й е изгодно. Срещу нея все пак са западните руснаци, и руската държава няма да си позволи да пролее братска кръв. Но играта на топло и студено ще продължава, постепенно ще бъдат присъединени Донецк и Луганск, а, ако Зеленски упорства, могат да се добавят и нови области. Връзката на Крим с Русия по суша е от руски стратегически интерес… В крайна сметка Путин няма за къде да бърза. Поддържането на напрежението вдига цената на петрола, Русия и САЩ печелят, а украинската икономика се срива.

Играта на топло и студено има и един друг аспект. Тя демонстрира, че с еднополюсния модел е свършено. Появил се е съюзът Русия-Китай, с който всеки политик ще се съобразява. А това означава и нови перспективи за България. Киро Харварда ще стане излишен. Дано не го замени някой подобен от Московския университет…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.