САЩ Тръмп

Тръмп ще спечели втори мандат

Споделете в мрежата

Автор: Пресиян Петров

Пандемия, протести, начало на икономическата криза – събитията от последните месеци разклатиха позицията на 45-ия президент на САЩ Доналд Тръмп. В спора с кандидата на демократите Джоузеф Байдън всеки глас е поставен на риск, а американският лидер има по-малко от тях. От април 2020 г. рейтингът му пада, докато нивото на подкрепа на Байдън нараства, подхранвано от протестните настроения.
По време на най-лошите моменти от кампанията през 2016 г. Тръмп изоставаше от Хилари Клинтън с 10% и все пак успя да спечели. Има ли шанс този път?

Спасителят в ръжта

Основният проблем на Доналд Тръмп на президентските избори може да се нарече екзистенциален. Търсейки преизбиране за втори мандат, американските президенти молят сънародниците си за правото да завършат започнатото. На Тръмп не му е лесно. Неговите козове – икономически растеж и по-ниска безработица – са почти обезличени от пандемията КОВИД -19. След четири години на власт президентът трудно обяснява какво е постигнал, откакто влезе в Белия дом. Необходимостта да се започне отначало се наслагва на загубата на темпото. Тръмп вече не е новобранец, облагодетелстван от протестното гласуване. Изгубено е още едно предимство на новодошлия: правото да критикува професионални политици. Има все по-малко хора, които смятат Тръмп за късметлия: особено след КОВИД – 19.
В навечерието на последните избори събитията в чужбина се разиграха в полза на Тръмп. Тогава в Европа и в САЩ имаше терористични атаки, вдъхновени от религиозния фанатизъм. Особено брутално убийство – клането на афганоамериканец Омар Матин над посетители на гей клуб във Флорида – се случи пет месеца преди президентските избори през 2016 г. и повлия на техния резултат. От тогава дневният ред се промени: „Ислямска Държава (ИДИЛ)” е победена, но протестът срещу расовото неравенство се засили. Изказванията на Тръмп по тази тема бяха неубедителни.

Направи ли Америка отново велика?

Трудните обстоятелства, в които се оказа Доналд Тръмп, подтикнаха някои политолози предварително да го обявят за губещ. Професорът на Американския университет във Вашингтон Питър Кузник, който написа книгата „Неразказаната история на Съединените щати“ с Оливър Стоун, сподели пред ТАСС своето мнение, че не вижда шанса на Тръмп. „Според всички проучвания, Байдън трябва да спечели с оглушително предимство. Няма да има състезание от лакът до лакът. Изглежда, кандидатурата на Тръмп просто се разтваря пред очите ни. Със собствените си ръце той копае дупка за себе си и всеки ден става все по-дълбока и по-дълбока.“ – казва Кузник.
Според него упадъкът на доверието към президента върви ръка за ръка с разпространението на КОВИД-19, което Тръмп неуспешно се опитва да предотврати.
Заедно с Кузник, общественото мнение на САЩ оценява усилията на Тръмп като ниски. Според проучване на Navigator Research 54% смятат борбата на президента срещу епидемията за недостатъчна, а само 33% я смятат за успешна. Протестите срещу расовото неравенство не са по-добри. 60% гледат на реакцията на президента без одобрение, а 37% гледат положително. Анкетите показват друга тенденция. Броят на американците, които гледат утрешния ден с увереност, намалява. 75% смятат, че страната се насочва в грешна посока. Делът на тези, които са удовлетворени от състоянието на нещата, е намалял три пъти – от 31% през април на 12% през последните седмици.

Доналд Тръмп е невероятен

Означава ли общото разочарование, че Доналд Тръмп няма шанс на изборите на 3 ноември 2020 г.? Хелмут Норпот, професор в университета „Стони Брук“ в Ню Йорк, отговаря с уверено НЕ. „Всичко е точно обратното. Тръмп е разумен залог при следващия вот. Давам му 91% да спечели“, заяви политологът в разговор пред медиите.
Разсъжденията на Норпот се основават на поредица от исторически прецеденти. От 1960 г. насам шестима от седемте кандидати за втори мандат са търсили преизбиране (при условие че партията им не претендира за четвърти поред, което много американци считат за прекомерно). Изоставянето в хода на изборната надпревара никога не е играло особена роля. От 1948 г. шестима кандидати, които уверено са водели в началото, завършват кампанията си със загуба. Последният път, когато това се случи, беше през 2016 година. Норпот не би се учудил, ако тази история се повтори още веднъж.
Историята на президентските кампании подчертава значението на тяхната финална част, която задължително включва дебати за избори. Всичко зависеше от тях два пъти: при избора на Доналд Рейгън през 1980 г. и Джон Ф. Кенеди през 1960 година. Норпот обобщава така: докато Тръмп и Байдън не се изправят лице в лице пред американските телевизионни зрители, е преждевременно да се смята, че поражението на републиканците е предрешено предварително.

Тръмп събира своите

Има поне още една новина, която позволява на собственика на Белия дом да се развесели малко. Според проучване на USA Today, избирателите на Байдън са склонни да гледат на кандидатурата му като на по-малкото зло. Делът на тези, които са съгласни да гласуват за демократа и се отнасят към него „с ентусиазъм“ е само 27%. За тръмпистите тази цифра е два пъти по-висока. Всеки втори привърженик на президента има изключително високо мнение за него като политик. И тези хора определено ще отидат в избирателните секции.
С мобилизирането на потенциалните привърженици на Байдън нещата могат да бъдат по-лоши: много зависи от това колко са ядосани те на Тръмп и на предстоящите избори, дали ще гледат като на референдум за доверието в този политик. „Не мисля, че протестите през тази пролет и лято ще избледнеят от паметта им до ноември“, заяви професорът от университета в Сан Франциско Антъни Панке пред ТАСС, „но е възможно друго: хората, участващи в тях, да не гласуват през есента. Или ще стигнат до избирателните секции но само в щати, в които те вече гласуват за демократи – Ню Йорк или Калифорния, така че това няма да повлияе много. Големият въпрос за демократите е дали енергията на настоящите протести ще се изрази в подкрепа на Байдън или демонстрантите просто ще останат у дома „.
Според Панке, разликата между двамата конкуренти от няколко процента, не включва броя на въздържалите се, а има и доста такива, около 10%. „Абсолютно невъзможно е да се предвиди дали тези хора ще гласуват. Но има пример за 2016 г. Тогава много“ избиратели в последната минута „гласуваха за Тръмп. Не може да се изключи, че нещо подобно няма да се случи и сега.“

Невидим избирател

Доналд Тръмп може да бъде спасен и от онези хора, чието мнение не е записано от анкети, които са смутени да признаят своите симпатии. Професор Кузник също признава, че има такива американци. Белият дом разчита на помощта им. „Анкетите на общественото мнение вече станаха известни заради неточността си. Социолозите много грешиха през 2016 г. и сега също подценяват вълнението, което Доналд Тръмп поражда сред избирателите“, каза Ерин Перин, заместник-директор по комуникациите в централата на Тръмп.
Настоящият американски президент може да намери тези „въздържали се” избиратели сред консервативните евангелисти. През 2016 г. те бяха тези, които наклониха кантара в негова полза в последния момент. И въпреки, че личният живот на президента и неговият политически стил шокират много от тях, тези потенциални тръмписти не изоставиха собственика на Белия дом. Сега, той също води напрегната борба за тях, изпълнявайки ролята на съюзник на Израел на международната арена. Най-голямата възможна помощ за еврейската държава е важна част от очакванията на евангелистите от „техния“ президент. И Тръмп прави всичко възможно, така че религиозно настроените избиратели да не останат разочаровани.

Рецесията срещу действащия президент

Факторът време също пречи на Тръмп да запази шансовете за Белия дом, трябва да насочи обществения дебат далеч от неудобните теми. Безработицата в страната расте с безпрецедентни темпове. Потребителските разходи се свиват. Брутният продукт на страната намалява. Историята сочи, че подобна пагубна икономическа реалност предрича провал за президентите, борещи се за нов мандат. 
Безспорно някои ключови щати са силно засегнати от икономическите последици от пандемията. За пример над една четвърт от работната ръка в Мичиган, Пенсилвания и Невада е подала молби за обезщетения за безработица в периода между 14 март и 9 май. В Охайо – един от най-решаващите щати при президентски избори, близо 20% от икономически активното население е загубило работата си за същия период. “Исторически погледнато всеки действащ президент, изправен пред рецесия, губи изборите впоследствие”, коментира Ед Милс, политически анализатор за Вашингтон към “Raymond James”.  Решаващо ще бъде дали гласоподавателите вярват, че икономиката е по пътя на възстановяване, за което ще очакват остър спад в безработицата и възстановяване на брутния вътрешен продукт на страната. “Най-важният въпрос е как би изглеждала икономиката в деня на изборите”, добавя Милс. “Както и дали страната ще е преминала най-тежката част от пандемията и икономическите й последици”.  Със сигурност към момента е невъзможно да се даде отговор на тези въпроси. 

„Извънредни събития в международната политика, терористична атака, коронавирусна ваксина, резки промени на фондовия пазар – всичко това може лесно да промени политическата динамика“, заяви Грегъм Додс, професор от университета Конкордия в Монреал пред ТАСС. „Байдън има преднина във всички проучвания в момента, но е важно гласуването през ноември, а не популярността през август. Тръмп може да си позволи да загуби в някои от щатите, където неочаквано спечели през 2016 г. и все пак да е победител на вота през ноември. И ситуацията е такава, че дори лека промяна в предпочитанията на някои социални групи може да доведе до големи промени. В зависимост от това, цели щати ще „отидат“ при единия или другия кандидат „, заключава Додс.
Ситуацията в пощите стана център на вниманието през последните няколко дни. Предвид пандемията се очаква много американци да прибягнат до гласуване по пощата и да не отидат на избирателната си секция. Пощите предупреждават почти всеки щат, че не може да гарантират, че бюлетините ще пристигнат навреме – докато се освобождава от сортировъчни машини пощенски кутии. След сериозна критика бе обявено, че демонтирането на сортиращи машини и пощенски кутии ще бъде спряно до изборите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *