САЩ Тръмп

ТРЪМП РАЗЧИСТВА АМЕРИКАНСКАТА ПОЛИТИЧЕСКА СЦЕНА

Споделете в мрежата

Автор: Румен Дечев

  1. ПРОБЛЕМИТЕ НА ТРЪМП
    Всички си спомняме какъв проблем имаше Тръмп със своите помощници по време на целия си мандат. Смени няколко министри на провосъдието, няколко военни министри, няколко държавни секретари, ако можеше щеше да смени и вицепрезидента Майкъл Пенс, който го предаде накрая. От къде идваше този проблем? Силна личност с ефектно поведение, говорещ директно за проблемите на обществото и предлагащ радикални решения Тръмп бързо завоюва доверието на избирателите и заварвайки неподготвени акулите от Уолстрийт, спечели изборите. Далеч по-трудно му бе да управлява, защото трябваше да се осланя на една приучвана с десетилетия да служи на олигархията Републиканска партия. Вероятно си е давал сметка за този проблем, но неговото решаващо влияние в РП, съответно възможност да извършва промени в нея, започна с избирането му за президент. Във всеки случай тогава Тръмп разбра, че не може да наложи идеите си, ако не преустрои самата партия.
  2. ГНЕЗДОТО НА ОСИТЕ
    Преустройството на РП далеч не е лесна задача, като се има предвид, че тази партия в годините излъчваше президенти като Роналд Рейгън, Буш Старши и Буш Младши, които не правеха друго освен да са най-покорни марионетки на олигархията. Тези които следят политическия живот в САЩ знаят, че един от инструментите за подчиняване на РП на олигархията беше внедряването на бивши троцкисти сред нейните активисти, които оформиха течението на т.н. “неоконсерватори”. Неоконите бяха най-радикалните изразители на агресивния външнополитически курс на САЩ, проводник на безогледен империализъм и терористични войни. Те стояха в основата на доктрината “Нов американски век”, цялата съмнителна история около терористичния акт от 11 септември 2001 г. и започналата след нея инвазия в Афганистан и Ирак. Така че нищо съществено с такава партия Тръмп не можа да направи и за никакво политическо бъдеще не можеше да мисли, ако не престъпи към нейното коренно преустройство.
  3. ПРЕУСТРОЙСТВОТО НА РЕПУБЛИКАНСКАТА ПАРТИЯ
    Процесът на това преустройство очевидно е вървял постепенно и бившият президент се е осланял на подкрепата най-вече на редовите членове на партията, които безусловно го бяха припознали за свой лидер. На конференцията на консервативното крило на РП в гр. Орландо, Флорида в края на февруари т.г. триумфът на Тръмп сред републиканците вече бе пълен. Там бе обявена гласно целта за отстраняване на неговите противници от партията. И логично следствие на този триумф са последните събитя в РП. Както ни информира Нюз.бг на мушката вече е Елизабет Чейни, председател на Конференцията на републиканците в Камарата на представителите. Съдбата й е решена, на нейно място ще бъде избрана Елиз Стефани, яростна привърженичка на Тръмп. Защо е толкова показателна смяната на Чейни? Дамата беше от малкото сенатори-републиканци, които гласуваха в подкрепа на импийчмента срещу Тръмп и което също е показателно, тя е дъщеря на Дик Чейни. Чейни беше бивш вицепрезидент на Буш Младши, и един от онези споменати неокони, които придаваха олигархичния характер на РП. Дъщеря му неотклонно го следва, затова отстраняването й ще бъде важна стъпка в преобразуването на РП от партия на олигархията в партия на “хората с мазолестите ръце”, както е израза, символизиращ представителите на средната класа в САЩ, които със своята инициатива и труд изграждат просперитета на семействата си и страната, хората, които не разчитат на помощи за безработица и се обявяват решително срещу мерките “срещу пандемията”, възпрепятстващи тяхната дейност. Впрочем, на конференцията в Орландо нито един от присъстващите не сложи маска. Задкулисието фалшифицира изборите за президент и свали Тръмп, но сега му предстои да се срещне с тръмпизма – организираната сила на преустроената Републиканска партия, а там вече ще е по-трудно.
  4. СОПОЛИ И ПЕРСПЕКТИВИ
    Що се отнася до Лиз Чейни на нея са й останали само истеричните вопли срещу Тръмп. Повече място за нея в РП няма да има, а предстои да дават отчет за предателството си вицепрезидентът Майкъл Пенс и лидерът на републиканците в Сената Митч Макконел. На тяхно място ще дойдат млади лидери, които стоят твърдо зад Тръмп. Америка е пред промяна!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *