Бразилия Геополитика Общество Политика Протест

БУНТОВЕ В БРАЗИЛИЯ

Споделете в мрежата

Поддръжници на бившия бразилски президент Жаир Болсонаро на 8 януари влязоха в сблъсъци с полицията и нахлуха в правителствени сгради в Бразилия – Парламента, Федералния върховен съд и работната резиденция на държавния глава.

Поддръжниците на Болсонаро се противопоставиха на резултатите от президентските избори през октомври. Тълпи от демонстранти с бразилски знамена и в жълто-зелени дрехи, излязоха в центъра на града, чупиха прозорци на сградите на парламента, Федералния върховен съд и в двореца Планалто, който е работна резиденция на държавния глава. Охраната на празните в неработен ден административни сгради не можа да отвърне на нарушителите.
Хеликоптер на военната полиция от бразилския столичен федерален окръг хвърли шумови и светкавични гранати, както и гранати със сълзотворен газ срещу протестиращите.
Няколко часа след началото на погромите полицейските части в Бразилия успяха да изгонят протестиращите от завзетите от тях правителствени сгради. Първоначално бе съобщено за 30 задържани. По-късно губернаторът на столицата Ибанейс Роши съобщи за задържането на повече от 400 души. По предварителни оценки в протестите са участвали около 5000 души.
Участниците в антиправителствените демонстрации, които влязоха в сградата на президентската резиденция, са взели оръжията, принадлежащи на охраната. Все още няма данни за възможни загинали и ранени.

Междувременно, Болсонаро осъди „разграбванията и нахлуванията в обществени сгради“. Той написа в Туитър, че „мирните демонстрации, зачитащи закона, са част от демокрацията“. „През целия си мандат винаги съм действал според Конституцията, зачитайки и защитавайки законите, демокрацията, прозрачността и свещената ни свобода.“