Посока

Facebook в България се контролира от ДАНС!

Споделете в мрежата

Автор: Живко Гиргинов 30.03.2021 Публикувано в личен фейсбук профил

Пак съм в Матрицата!

Днес.
Централата на Фейсбук в Сингапур.
9 Straits View Road.
Етаж 28 (+/- 2).
Стая за срещи “You Tiao & Soya Bean”.
Преди малко повече от година, по абсолютно същия повод, бях в друга стая за срещи — с името “The Matrix” (“Матрицата”) — сега тя бе заета.

Този път Фб-профилът ми беше блокиран за 100 дни — почти 3 месеца и половина: от 19 декември 2020 г. до 30 март 2021 г. — както преди: отново без посочена причина за нарушение на “правилата на общността” и без посочен срок докога.

— Сър, Вашият Фб акаунт не е ограничаван от нашата компания.
— Коя е Вашата компания? (държа да я назове изрично)
— Фейсбук, сър.
— А тогава как се озовах 100 дни с блокиран профил?
— Ще направим вътрешно разследване, сър, но за целта трябва да се качите на горния етаж.
— Оттам ли да скоча?
— Не, сър, там е разследващият ни екип. После те ще поставят профила Ви под Expedited Personalized Online Protection Order.
— Чудесно, точно както миналата година, след което се случи отново същият инцидент с блокиране, което пак не бе наложено от Фейсбук.
— Съжаляваме за това, сър, но проблемът идва отвън. Не е в нашата териториална юрисдикция (Азия). Профилът Ви е първоначално регистриран в България.
— Да считам ли, че оттам идва проблемът?

Смяна на етажа.
Този път в стая за срещи “Матрицата”: пак съм в Матрицата!

— Да, сър. Съжаляваме за неудобството наистина. Ако си създадете нов профил тук, от Сингапур — няма да имате подобен проблем повече.
— Защо тук аз съм в безопасност, а “българският” ми Фейсбук-профил не е?
— Тук работим с местната полиция, CID, CSASingapore и други агенции за сигурност. С българските власти нямаме съвместни работни отношения.
— А извънработни?
— Не Ви разбрах, сър?
— Ако някой друг попадне в същата ситуация, но няма възможността, която аз имам — да се явя лично, физически, в централата на Фейсбук, за да се легитимирам и да ми отблокирате профила — какво би могъл да направи той/тя?
— Ами може да напише имейл с оплакване до Фейсбук на имейл-адрес:

disabled@facebook.com
или
appeals@facebook.com,

но за съжаление няма гаранция, че ще получи отговор.

=================

Разбор на фактите:

  1. Българските служби по линия на противодействието на международната престъпност имат администраторски достъп до социалните мрежи, сред които е и Фейсбук. Чрез тези администраторски права те имат достъп до всички профили, могат да ги блокират и да трият информация.

{Източник: специалист по киберсигурност, пожелал да остане анонимен заради професионалните си ангажименти в тази сфера, цитиран от “Свободна Европа”. Потвърдено и от източници от МВР}

  1. Българското правителство е сключило договор с Фейсбук, според който ДАНС е поставена в ролята на “национален администратор“ на социалната мрежа.

{Източник: бившият вътрешен министър Богомил Бонев; специалисти по киберсигурност, анонимизирани настоящи и бивши чуждестранни служители във Фейсбук}

  1. Държавна агенция “Технически операции” (ДАТО) е дясната ръка на ДАНС, на подчинение на Министерски съвет, т.е. = еднолично на премиера Бойко Борисов. На практика това е структурата на МВР, която преди 2013 г. отговаряше за подслушванията. Оттогава насам — и за други “технически операции”.
  2. Мандатът на председателя на ДАНС Димитър Георгиев (по професия машинен инженер) е 5-годишен и изтича на 10 април 2023 г. Преназначението му стана с указ № 95 от 10 април 2018 г. на президента Румен Радев, по предложение на Министерския съвет, т.е. = на премиера Бойко Борисов. Президентът можеше да наложи вето, но не го наложи. (Точно както можеше и да не подпише Указа за назначаването на главния прокурор Иван Гешев, тъй като нямаше постановен краен срок за подписването му, но го подписа).
  3. Преди блокирането на профила ми получих “поздрави” от Бойко Борисов (скрийншотите в този пост) — с който не се познавам, нито имам каквито и да са отношения; освен това, че критикувам ГЕРБ, политиката-геноцид на правителството, както и на самия Борисов — поздравите ми бяха предадени от празен фалшив Фб-профил, който веднага след това изчезна, самозаличавайки се.
  4. Според сега-действащата версия на Конституцията на РБългария:

Чл. 38. Никой не може да бъде преследван или ограничаван в правата си поради своите убеждения, нито да бъде задължаван или принуждаван да дава сведения за свои или чужди убеждения.

Чл. 39 (1) Всеки има право да изразява мнение и да го разпространява чрез слово – писмено или устно, чрез звук, изображение или по друг начин.

Чл. 40 (1) Печатът и другите средства за масова информация са свободни и не подлежат на цензура. {в това число и социалните мрежи, които са средство за масова информация — бел. моя}

Чл. 34 (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени.

Чл. 11 (1) Политическият живот в Република България се основава върху принципа на политическия плурализъм.

Чл. 25 (5) Българските граждани, пребиваващи в чужбина, са под закрилата на Република България. {а не се третират като нейни врагове — бел. моя}

Чл. 26 (1) Гражданите на Република България, където и да се намират, имат всички права и задължения по тази Конституция.

Чл. 41 (1) Всеки има право да търси, получава и разпространява информация. Осъществяването на това право не може да бъде насочено срещу правата и доброто име на другите граждани, както и срещу националната сигурност, обществения ред, народното здраве и морала.

  1. В Резолюцията на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа 1659 (2009) обаче изрично се подчертава, че свободата на изразяване и публикуването на информация никога не трябва да се интерпретира като заплаха за националната сигурност, освен в изрично и ясно определени в закона случаи.
  2. В случай, че бг-службите за сигурност имат някакви съмнения, могат да ме проверят (вероятно са го направили) и да се убедят, че съм “чист”: в масивите на Съда, МВР и НАП, с чисто съдебно минало, никога необвиняван и неосъждан, с платени дължимости; да проверят в Мрежата за осведоменост по въпросите на радикализацията RAN, в международните информационни системи за съдимост ECRIS, EURODAC, VIS, Europol, Interpol…
  3. Ръководството и личният състав на българските служби за сигурност ДАНС, ДАР, ДАТО, НСО, ГДБОП, МВР, СВИ, СВП, ДКСИ, КПКОНПИ и пр. да помнят, че дейността им се организира и провежда при спазване на основния принцип: “строго спазване на законността.” В противен случай се превръщат в добре организирана защитена зад закони престъпна групировка, която всъщност заплашва и руши националната сигурност, вместо да я брани.

Благодаря на всички приятели и съмишленици, които публикуваха материалите, които им изпращах, докато бях с цензуриран профил!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *