България Политика

СЛУЖЕБНОТО ПРАВИТЕЛСТВО – СВЕТЛИНА В ТУНЕЛА

Споделете в мрежата

Автор: Румен Дечев

Светлина в тунела – така мога да определя първото си впечатление от служебното правителство на президента Румен Радев.

Да започна със служебния премиер Стефан Янев – генерал със сериозен административен опит в различни национални и международни структури по сигурността. И най-вече излъчва интелигентност и уравновесеност. Дай Боже, наистина да е така. Във всеки случай много различна визия (в най-положителен смисъл) от неудачната фигура на бившия служебен премиер Огнян Герджиков. И понеже се чуваха различни слухове, напр. за не просто възрастната Ренета Инджова, която обикаляше протестите като рибар гьолове, бях ужасен от подобна перспектива. Това правителство не е обикновено, то има за цел да разчисти авгиевите обори на една мутра и е задължително е да се води от решителен мъж с чувство на дълг. Какво по-подходящо от един генерал. Пожелавам му успех, но трябва да знае, че всички ще го гледаме с критично око и ще искаме бързи и видими резултати. На него се е паднала изключителната отговорност да проправи път пред бъдещето на България.

На второ място ще посоча министъра на правосъдието проф. Янаки Стоилов. Той е най-авторитетната политическа фигура в правителството. В дългите си години участие в политическия „преход“ на България бе един от малкото, да не кажа единственият, който запази доверието на хората. В същото време министърът на правосъдието е ключова фигура в правителство, което ще се заеме с наследството на ГЕРБ. Със своята правна компетентност и чувство за порядъчност Янаки Стоилов е изстрел в десятката от страна на президента.

Третото крайно удачно решение на президента Радев е министърът на вътрешните работи Бойко Рашков. Дългогодишен следовател, директор на Националната следствена служба, този Бойко е точното лекарство, необходимо на онзи Бойко, за да почне най-сетне да схваща реалността в повече измерения. Следователят Бойко срещу мутрата Бойко – това е мачът, който всички искаме да видим.

Очевидно ген. Стефан Янев, про ф. Янаки Стоилов и Бойко Рашков ще са гръбнакът на служебното правителство и дали то ще изиграе или не очакваната от него роля, в голяма степен ще зависи от техните усилия и воля.

От останалите бих посочил не будещата съмнение интелигентност на проф. Николай Денков, министър на образованието. Просто няма как да го сбъркаш с недоучилия финансист от с. Гълъбово, който компрометираше Министерството на образованието в правителството на Борисов. В това министерство обаче интелигентността далеч не е достатъчна. Подгизнало от соросоидни програми и пълзяща джендъризация, за управлението му се иска и човек с дълбоко национално чувство. С особена критичност ще гледаме на работата на проф.Денков, както и на работата на социалния министър Гълъб Донев.

Със сигурност трудна ще е задачата на министъра на финансите Асен Василев, предвид наследството, което ще получи от ГЕРБ. Квалификацията му е на ниво, но и скептичните коментари ще го следват, предвид участието му в служебното правителство на Росен Плевнелиев.

В критичен план един забележим атлантически уклон в служебното правителство е останал неуравновесен от човек с изявени национални позиции. Вярно е, че ни писна от лъжепатриоти, но националната линия е тази, която съответства на духа на времето и настоятелните искания на българските граждани. Очакваме това да бъде отчетено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *