България Политика

ЩЕ РАЗЦЕПЯТ ЛИ БСП?

Споделете в мрежата

Автор: Румен Дечев

Повод на тези ми разсъждения е статията на Иван Атанасов „Време е да се разделим с илюзиите за БСП“, публикувана в Поглед.инфо, в която въпросният социалист предлага създаването на нова „вече наистина автентична“ лява партия. Всичко би могло да се приеме за една от многобройните инициативи на обладани от мания за величие маргинали, които изпъстрят интернет пространството, ако не бяха два факта. Първо, статията е част от кампания в сайта Поглед.инфо, т.е. излиза успоредно с други материали, подкрепящи същата идея, и, второ, в инициативата е включен и Жан Виденов.

БСП е трън в очите на много хора, затова въпросът за разцепването и унищожението й винаги е стоял. Не винаги обаче условията са били така благоприятни като днес. Нека проследим възможните фактори.

  1. ПОГЛЕД.ИНФО, ПАРИТЕ, ГЕОРГИ ГЕРГОВ

Щом една медия, в случая Поглед.инфо, подхваща цялостна кампания (виж и интервюто на Яница Станчева с Валентин Карадимски), значи някой плаща. Медиите са изключително трудновъзприемчиви за такива начинания, ако не играят големи пари. А Поглед.инфо отдавна е ангажирана в кампанията срещу Корнелия Нинова, вкл. в позицията на главния си редактор. Може да се предположи, че зад тази кампания стои Георги Гергов. Логично е, защото, докато изваденият от ръководството Гергов беше вътрешнопартиен опозиционер, сайтът също следваше опозиционна линия. От началото на януари обаче Гергов вече е изключен. Наивно е било да се мисли, ако някой въобще си го е мислил, че, веднъж изключен, Гергов ще миряса. Напротив с още по-голяма сила ще се активизира вече срещу самата партия и ще се стреми да създаде своя политическа алтернатива. Каква по-удобна обстановка от катастрофалното поражение на БСП на изборите. Но когато говорим за Гергов, винаги имаме едно на ум и връзката му с Борисов.

  1. ЖАН ВИДЕНОВ
    Включването на Жан Виденов също показва, че става въпрос за мащабен проект. Жан Виденов беше заявил, че се отказва от политиката. Може би реално е оценил своите възможности. Той е некомуникативен, не е в състояние да преценява хората, няма около себе си сериозен екип, такъв човек трудно може да ръководи партия.Че нали точно Жан издигна Първанов като свой заместник. Фатално, Първанката му заби ножа в гърба, веднага щом се окопити като председател на БСП. Все пак, Жан бе единственият, който се опъна на глобалистите, хората започнаха да го осъзнават, макар и със закъснение. За да създадеш алтернатива на БСП и Корнелия трябва символ. Такъв е абсурдно да бъде световно неизвестният Иван Атанасов, който ще оглавява новата партия. Но щом Жан Виденов не оглавява проекта, значи не е естествено развил се опозиционен процес. Защото е нормално хората да се обединяват около него, ако са решили да се противопоставят на корупцията в БСП и „изоставянето на принципите“, а не около някой си „господин Никой“. Но понеже са зад „господин Никой“, значи този „господин Никой“ има някакъв друг авторитет – твърде вероятно авторитета на стоящите зад него по-мощни лица и финикийските им знаци.
  2. ЗАТВАРЯТ БСвТ
    Друг признак на организираната от задкулисието кампания е, че своевременно затварят БСвТ. Каквато и да е БСвТ, тя е канал за връзка на Корни с бесепарите. Затова, ако ще се прави заговор за разцепване на БСП, то този канал трябва да се пререже. Затварянето идва не толкова от вътрешните проблеми на телевизията, а от Васил Василев, който ги гони от сградата. Уж неплатени наеми, ама точно по това време да се сети… 🙂
  3. ГЛОБАЛИСТИТЕ
    Глобалистите са открай време против БСП. Главно заради нейния електорат, който е социален и русофилски настроен. Вярно глобалистите много добре се разбират с ръководството на БСП след Жан Виденов – и Първанов, и С. Станишев, че и Нинова са все техни хора. Но всички те се съобразяват в някаква степен с електората си, а това е вече опасно. Нинова, например, за да спечели електорат застана на националистични позиции. Е, това беше само лавиране, за пред хората – в България държеше едни позиции, а в Европа съвсем други, по Истанбулската конвенция например, ама все пак. Глобалистите не обичат такива игри. Писал съм го и друг път – те искат пълно подчинение, както при НПО-тата, както при „Да, България“, както при Станишев, ако щете. А този русофилски електорат им е все трън в очите, особено днес когато развихра мащабна антируска кампания. Те управляват чрез БСП, но не са се отказали да я унищожат.

5 РУСИЯ
Сред противниците на БСП е и Русия. Руснаците флиртуват с БСП заради електората им, ама те искат БСП управлявана от техен човек, както едно време при Тодор Живков. А то още Луканов им измени, после Жан им се опъна. Много хора още не знаят или не вярват, че в преврата срещу Жан активно участваше и Русия в лицето на Газпром, Мултигруп и прочие. Русия в съюз със Сорос събори Жан Виденов. Това е истината, защото Жан се опъна не само на Сорос и глобалистите, а и на Газпром. Въобще Жан прояви национално чувство, да му се ненадяваш и на комсомолеца. А като знаем тясната връзка на Гергов и Борисов с Русия, не бих се учудил… Спомняте ли си кавгата на ген. Решетников с Корни, направо избиха рибата. Руснаците такова неща не прощават!

Та отчитайки вътрешните и международни фактори ми се струва, че спрямо БСП се готви преврат. Ще се опитат да я разцепят. А как точно ще се развият събитията и какъв ще бъде резултатът, ще има да наблюдаваме.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *